back

Микола Азаров: В Україну мають потрапляти тільки перевірені ліки за доступною ціною

18-02-2013 | 12:04

Закон про ліцензування імпорту лікарських препаратів покликаний реалізувати основну вимогу: в Україну мають потрапляти тільки препарати, які реально використовуються у світовій медичній практиці, і за ціною, яка співставна з ціною у сусідніх країнах. Цей головний принцип і передбачений у заходах, які Уряд здійснює для наведення порядку на фармацевтичному ринку. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів 13 лютого 2013 року.

Глава Уряду наголосив: закон про ліцензування імпорту ліків пройшов максимальне обговорення з громадськістю, лікарями, учасниками ринку.

За його словами, після прийняття закону минуло сім місяців – цілком достатньо часу, щоб виконати всю необхідну роботу із впровадження його в дію. «Однак певні ділки фармацевтичного ринку разом із недобросовісними чиновниками зробили все, щоб зірвати дію норм цього закону», - заявив Микола Азаров.

Він нагадав, що на минулому засіданні Уряд розглянув стан справ із впровадженням системи ліцензування. Було прийнято рішення запроваджувати цю систему у кілька етапів. Причому на першому етапі, півроку, передбачено виключно заявний принцип ліцензування: «Тобто ліцензія видаватиметься просто на заяву імпортера, - наголосив Микола Азаров. - Тому спекуляції щодо можливого дефіциту, припинення постачання ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції. Які до того ж аморальні щодо стурбованих пацієнтів і нашого суспільства».

За його словами МОЗ, Держлікслужба, інші органи, зокрема правоохоронні, повинні підключитися до впровадження системи ліцензування і оперативно реагувати на проблеми. «Попереджаю про персональну відповідальність посадових осіб в першу чергу за забезпечення прав пацієнтів на доступне та якісне лікування. Здоров’я людей – головне для нас. Нікому не дозволено спекулювати на цій темі. А тим більше – не виконувати вимог закону», - заявив Глава Уряду.

Він додав, що вчора Держлікслужба провела детальні консультації з учасниками фармацевтичного ринку і пояснила правила роботи. За результатами зустрічі всі питання щодо ліцензування зняті.

Але залишається ще одне питання, наголосив Микола Азаров: «Я доручив Віце-прем’єр-міністру Костянтину Грищенку розібратися: хто саме несе персональну відповідальність за зволікання із впровадженням норм закону щодо ліцензування імпорту лікарських засобів. І як саме кваліфікувати дії цих посадових осіб. А також, хто несе персональну відповідальність за те, що протягом півроку не було забезпечене впровадження Закону про швидку і екстрену медичну допомогу». Він зобов’язав К.Грищенка особисто доповісти про зроблені висновки.

«Я чітко заявляю: на фармацевтичному ринку будуть встановлені цивілізовані правила, які мають забезпечити населення усім необхідним асортиментом сучасних лікарських засобів належної якості та за доступною ціною», - заявив Прем’єр-міністр.


Департамент інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату КМУ