back

На Чернігівщині виявлено африканську чуму свиней — ситуація контрольована

26-01-2022 | 12:27

Днями на території області зафіксовано африканську чуму свиней. Генетичний матеріал вірусу, що викликає це захворювання, виявили у пробах з туші дикого кабана, впольованого на початку січня в Олександрівському лісництві Добрянської громади.

Фахівці Держпродспоживслужби в області провели усі необхідні санітарні дії та визначили карантинну зону. Епізоотичний осередок знаходиться в ТОВ «Добрянкаінвестліс» у мисливських угіддях Олександрівського лісництва (64 квартал). Зараз там організовано чергування, аби забезпечити дотримання карантину.

На щастя, епізоотичний осередок віддалений від автошляхів та важкодоступний. У трикілометровій зоні захисту відсутні будь-які населені пункти. А у 10-кілометровій зоні нагляду — 4 села: Ловинь Ріпкинської та Залісся, Перерост і Черецьке Городянської громад. Там проведуть облік поголів’я свиней та дезінфекцію у всіх господарствах, де їх утримують.

— Прошу мешканців цих населених пунктів бути максимально уважними. За найменшої підозри сигналізувати відповідним службам. Лише так можна не допустити поширення хвороби, яка здатна добряче підкосити економіку регіону та точно вплине на добробут кожного господарства, — звернувся голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус.

Протягом минулого та на початку цього року єгери Олександрівського лісництва не виявляли трупи диких тварин з підозрою на АЧС. Тому, ймовірним джерелом інфекції є дикі свині, які прийшли з інших регіонів в період сезонного гону.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації