back

На часі – екологічні питання: обласний штаб підбив підсумки роботи за три місяці

18-01-2022 | 15:52

В облдержадміністрації відбулося засідання Штабу з координації роботи щодо протидії екологічним загрозам та порушенням вимог природоохоронного законодавства на території області. До речі, в оновлений склад увійшли й представники Управління Держпраці в області та Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Засідання провів сьогодні заступник голови Чернігівської ОДА Дмитро Іванов. До роботи штабу долучився заступник голови обласної ради Дмитро Блауш. Учасники заходу обговорили виконання завдань, поставлених ще минулого року, та намічені плани на поточний.

Насамперед зазначимо, що знову запрацювала «гаряча лінія» штабу (номер приймальні Департаменту екології та природних ресурсів ОДА — (0462) 67-48-72), організовано направлення звернень територіальним та органам місцевого самоврядування для вжиття відповідних заходів. 

Триває робота щодо залучення до співпраці «екологічних шерифів» — місцевих активістів, які будуть допомагати громаді та контролюючим органам. 

Жваву дискусію під час засідання викликало питання щодо підприємства ТОВ «Ливарний завод «Символ», на діяльність якого неодноразово скаржилися жителі Чернігова. І не безпідставно: під час перевірки Держекоінспекції у листопаді минулого року встановлено, що воно не дотримується умов наявного дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря. Виявлені порушення й вимог санітарного законодавства в результаті перевірки Головним управлінням Держпродспоживслужби в області. 

Як запевнив представник підприємства, надані приписи будуть виконані до кінця поточного місяця. Зокрема, обіцяють встановити належне вентиляційне обладнання.

Цікавив учасників засідання процес інвентаризації водних об’єктів. За інформацією Деснянського басейнового управління водних ресурсів, минулого року проінвентаризовано 265 річок та 2601 водойму (ставки, озера та водосховища). Проте громадські активісти вважають, що візуального огляду замало — потрібно присвоїти об’єктам кадастрові номери. З тим, що питання зрушило з мертвої точки, погоджуються представники громад. Але виділяти кошти для повноцінного завершення процесу наразі не мають можливості (приміром, провести паспортизацію).

Ще одне питання, яке розглянули сьогодні, — стан водогосподарської системи «Остер». Так, нині річку потрібно зариблювати, ремонтувати гідротехнічні споруди, що регулюють рівень води, не допускати розорення прибережних зон (ця проблема актуальна для басейнів усіх річок в області) та забруднення стічними водами. На покращення ситуації спрямована відповідна державна програма, що реалізовуватиметься цього року.

— Екологічна складова присутня у кожному напрямі діяльності. Головне — це бажання працювати для пошуку раціональних рішень. Підходити до кожного питання треба комплексно. Є приклади, котрі доводять, що взаємодія влади та громадськості — запорука збереження довкілля. Як-от визначення меж РЛП «Ялівщина». Нам це вдалося. Цього року почнемо утилізацію непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Роботи багато, працюємо далі, — наголосив Дмитро Іванов.

Нагадаємо, на базі геопорталу містобудівного кадастру Чернігівської області функціонує розділ «Екологічні проблеми Чернігівської області» з інформацією про непаспортизовані сміттєзвалища та місця зберігання непридатних безхазяйних хімічних засобів захисту рослин, точкові джерела забруднення поверхневих вод (скиди стічних вод), незаконні вирубки лісів, а також звернення у сфері екології та природних ресурсів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації