back

Легалізація заробітної плати і зайнятості населення – соціальна захищеність найманого працівника

15-02-2013 | 16:01

Під головуванням в.о заступника голови обласної державної адміністрації Леоніда Подоляка 15 лютого 2013 року відбулося засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

При розгляді питання про підсумки роботи за 2012 рік та завдання на поточний рік щодо поліпшення ситуації з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Леонід Подоляк зауважив, що нелегальна заробітна плата та зайнятість послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та соціальних фондів. Тому підтримка роботодавцем ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов, а офіційне оформлення на роботу – соціальна захищеність найманого працівника.

Як зазначалося, у 2012 році державними інспекторами з питань праці здійснено 1295 перевірок у 1176 суб’єктів господарювання, в тому числі 222 перевірки на 180 підприємствах-боржниках, в процесі яких виявлено 4410 фактів порушень законодавства про працю.

Податковими органами в ході проведення контрольно-перевірочної роботи легалізовано працю 3337 найманих працівників, до державної реєстрації залучено 1071 особу.

Центрами зайнятості виявлено 260 роботодавців, які використовували працю найманих працівників без оформлення трудових відносин.

Органи Пенсійного фонду у 2012 році по 12-ти тисячах суб’єктів господарювання направили матеріали щодо розгляду порушень трудових прав, залучено до сплати єдиного соціального внеску 1575 неоформлених найманих працівників.

Робочою групою прийнято рішення продовжувати вживати всебічні заходи, направлені на виведення з «тіні» зайнятості та виплати заробітних плат.


За повідомленням Департаменту
соціального захисту населення облдержадміністрації