back

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня захисника Вітчизни

15-02-2013 | 11:09

15 лютого з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня захисника Вітчизни в облдержадміністрації відбулася урочиста зустріч керівників області та міста з учасниками бойових дій у Республіці Афганістан, ветеранами Збройних Сил України та Радянської Армії, воїнами Чернігівського гарнізону.

Як зауважив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, минуло 24 роки відтоді, як останній радянський воїн-інтернаціоналіст покинув територію Республіки Афганістан, з честю виконавши свій службовий обов’язок.

«10 років Афганської війни забрали життя майже чотирьох тисяч українських синів, назавжди закарбувавши в історичній пам’яті нашого народу біль, пов’язаний зі словом «Афганістан». 117 з них – наші земляки, вихідці з Чернігівської області. Ми схиляємо голову перед пам’яттю загиблих та розділяємо біль їхніх родин», - зазначив керівник області.

Урочиста зустріч зібрала чотири покоління захисників Вітчизни: ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, ветеранів війни в Афганістані, військовослужбовців Збройних Сил України та вихованців Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Звертаючись до присутніх ветеранів війни в Афганістані, ветеранів бойових дій в інших «гарячих точках» та локальних конфліктах, Володимир Хоменко з повагою відзначив їх мужність та стійкість.

«В наші дні утворені ветеранами Великої Вітчизняної війни, воїнами-інтернаціоналістами та ветеранами Збройних Сил України громадські об’єднання беруть участь у розбудові незалежної України, виступають активними учасниками суспільного життя, проводять роботу з патріотичного виховання підростаючого покоління. За їх участі та організаційної підтримки проходять заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня перемоги, Дня незалежності України, всіх пам’ятних дат, пов’язаних із боротьбою та визволенням України від фашистських загарбників.

«Високо ціную діяльність Спілки, спрямовану на вирішення широкого спектра соціально-економічних, політичних, культурних і духовних потреб ваших бойових побратимів та родин загиблих. Висловлюю сердечну вдячність усім причетним до цієї подвижницької роботи» - зазначив Президент України Віктор Янукович, відзначаючи активну позицію Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів–інтернаціоналістів)», - наголосив очільник області.

Сьогодні в області проживають більше 73-х тисяч ветеранів війни та членів сімей загиблих або померлих ветеранів. З кожним роком все більші суми коштів закладаються до обласного та місцевих бюджетів для забезпечення ветеранів медичним наглядом, путівками на санаторно-курортне лікування, надання різноманітних пільг при оплаті житлово-комунальних послуг.

Щороку обласній організації ветеранів України та обласному відділенню Української Спілки ветеранів Афганістану надається підтримка з обласного бюджету на проведення статутної діяльності. Також забезпечується надання щомісячної матеріальної допомоги сім’ям воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані. На виконання соціальних ініціатив Президента України у 2012 році збільшено виплати багатьом категоріям ветеранів та інвалідів, зокрема, до Дня Перемоги.

З метою посилення співробітництва між громадськими об’єднаннями воїнів–афганців та органами державної влади восени 2011 року було підписано Меморандум про взаємодію та співробітництво між облдержадміністрацією та Чернігівським обласним відділенням Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів–інтернаціоналістів).

Губернатор підкреслив, що виконання його положень знаходиться на постійному контролі керівництва області. Також у багатьох районах та містах Чернігівщини було укладено відповідні Меморандуми, що демонструє серйозність намірів місцевих органів влади щодо підтримки громадського руху ветеранів–інтернаціоналістів.

«Наразі представники громадських організацій ветеранів-афганців входять до складу Громадської ради при облдержадміністрації та до складу громадських рад при багатьох районних держадміністраціях, що дає їм можливість брати участь в обговоренні суспільно важливих питань та бути активними учасниками реалізації державної політики.

Хочу запевнити, що обласна, районні держадміністрації і надалі докладатимуть всіх зусиль для поліпшення соціального захисту ветеранів, учасників бойових дій та їхніх сімей, а також для сприяння їх громадській діяльності», - відзначив Володимир Хоменко.

Також він вручив державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації ветеранам війни та учасникам бойових дій на території інших держав.

Присутніх також привітали та вручили нагороди голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, голова обласної організації ветеранів України Анатолій Москаленко.


Прес-служба облдержадміністрації