back

Незмінні тепло та родинність: В’ячеслав Чаус у центрі «Відродження»

17-12-2021 | 09:59

Голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус 16 грудня відвідав Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  «Відродження». Місія приємна — колективу закладу він передав два ноутбуки та сертифікат на придбання обладнання, дітям — солодощі.

— У "Відродженні" я був років з десять тому. З того часу у Центрі медико-соціальної реабілітації багато чого змінилося. І лише на краще. Однак, незмінними залишилися дві речі: тепло та родинність. Тут панує надія, а в очах батьків не побачиш відчаю чи самотності, — підкреслив голова ОДА, спілкуючись з колективом центру.

Принагідно директор реабілітаційного центру Василь Пасічник поділився планами на майбутнє. Зараз тут працюють над програмою раннього виявлення хвороб. Адже починати лікувати дитину у три роки (саме з цього віку сюди потрапляє малеча) — інколи надто пізно. Відповідну допомогу, в тому числі й психологічну, можна надати своєчасно під час вагітності. Але для цього потрібно налагодити співпрацю з лікарями, які б змогли інформувати Центр про тільки-но виявленні порушення у дитини, патології у вагітних. Крім того, за словами Василя Пасічника, фахівці центру готові виїжджати у громади.

Говорили й про ймовірні законодавчі нововведення, що мають на меті розмежувати медичні і реабілітаційні послуги. Василь Пасічник каже, що це паралельні процеси, які передбачають надання обох видів послуг в одному закладі. Якщо ж ініціативу підтримають, то такий унікальний заклад в Україні, як центр «Відродження», може просто зникнути.

Зі свого боку, В’ячеслав Чаус запевнив, що зробить усе можливе, аби найкращий, а головне — такий необхідний Центр і надалі розвивався.

Так, реабілітаційний центр надає комплексні послуги дітям з інвалідністю до 18 років, а також дітям віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Їм допомагають соціально адаптуватися. У закладі впродовж дня може перебувати понад двісті дітей.

Крім того, на базі центру з липня 2017 року функціонує блок паліативної допомоги.

«Відродження» працює в Чернігові з 1996 року. Розпочинав роботу як приватний, неприбутковий заклад, розрахований на 30 дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Створення та фінансування діяльності здійснювалося за кошти іноземних благодійників.

У 2006 році на базі закладу створена комунальна установа «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради, розрахована на 245 дітей.

Загалом за час існування центру реабілітаційні послуги тут отримали 45 тисяч дітей, в тому числі 1070 — цього року.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації