back

В’ячеслав Чаус про кризову ситуацію на Чернігівторф: правильний напрям руху - досудова санація

16-12-2021 | 17:16

На Чернігівщині наявні стратегічні запаси торфу. Проте ситуація на єдиному в області підприємстві з його видобування та переробки залишається вкрай складною. Мова про «Чернігівторф» — державне підприємство, яке перебуває у тривалій кризі.

Щоб детально обговорити спірні питання та спільно знайти шляхи їх вирішення, голова ОДА В’ячеслав Чаус зустрівся сьогодні з в. о. директора ДП «Чернігівторф» Юрієм Бондаренком та керівниками торфозаводів (філій підприємства): Смолинського – Валентиною Огієнко та Ірванцівського – Юрієм Журавльовим.

До обговорення приєдналися представники профільних структурних підрозділів ОДА, громад, а також в онлайн-режимі — Ольга Батова, перший заступник Голови Фонду держмайна України.

В області зосереджено понад 12% запасів українського торфу. Це робить «Чернігівторф» стратегічним та перспективним об’єктом для економіки не лише Чернігівщини, а й усієї країни. Особливо зважаючи на нестабільну ситуацію із природним газом.

Втім, на сьогодні завод не лише не може працювати на повну потужність і приносити дохід, а й має накопичені борги — більше 40 мільйонів гривень. А це у 2,5 рази більше, аніж вартість усіх активів підприємства.

Тема порятунку підприємства, на жаль, перейшла в поле популізму. Я не маю ілюзій щодо швидкого вирішення усіх проблем. Однак, бачу єдиний правильний напрям руху — досудова санація. Це дозволить оздоровити підприємство та зробити його більш привабливим для інвестора, — наголосив В’ячеслав Чаус, вислухавши точки зору всіх сторін.

Із цією пропозицією облдержадміністрація вже направляла лист до Фонду державного майна України наприкінці  жовтня. На що отримала формальну відповідь про неможливість банкрутства підприємства. 

До речі, у січні плануються зміни до законодавства, які дозволять приватизувати підприємство і в такому стані, в якому воно зараз є. Та чекати, склавши руки, не можна, — додав очільник ОДА.

Щодо варіанту передачі підприємства в комунальну власність, то це можливо лише після двох процедур торгів, якщо вони не відбудуться.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації