back

Громади області зацікавлені в інвентаризації газорозподільних мереж

16-12-2021 | 13:05

Шляхи і соціально-економічна доцільність переводу газових мереж у власність територіальних громад — тема «круглого столу», що відбувся 15 грудня в Чернігові за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації. В експертному обговоренні взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, ПАТ «Чернігівгаз» та громадськість.

Модерував захід голова комітету Громадської ради при ОДА з питань етики та формування і реалізації державної політики Володимир Демиденко. Він же і поінформував учасників, що на кінець 2017 року в оператора газорозподільних мереж ПАТ «Чернігівгаз» обліковувалося 10 845 об’єктів балансовою вартістю 270 мільйонів гривень (за даними Міністерства енергетики України). На той час система газопостачання Чернігівщини складала 10,8 тисячі кілометрів.

Учасники «круглого столу» одностайні в думці, що нині ці дані неактуальні, адже мережа постійно змінюється. Тож на часі гостро стоїть питання інвентаризації газопроводів, щоб володіти достовірною інформацією щодо їх наявності, стану, а головне — власника. І лише тоді можна говорити про передачу газової мережі у комунальну власність.

Таку позицію підтримують громади. Більш того, на думку представників місцевого самоврядування, ситуацію потрібно роз’яснити усім громадам, щоб дізнатися думку місцевих жителів, які безсумнівно зацікавлені якісним транспортуванням палива та обґрунтованою тарифною політикою. Влучний приклад — тематичні громадські слухання в Іванівській ТГ.

Водночас представники ПАТ «Чернігівгаз» вважають, що такі заходи недоцільно організовувати, поки не проведені інвентаризація і паспортизація газорозподільних мереж відповідно до постанови Кабміну від 21 лютого 2017 року № 95 «Про забезпечення ефективного використання газорозподільних систем або їх складових». Оскільки Міністерство енергетики визначено органом управління газорозподільними системами, власником яких є держава, то його представники також мають бути залучені до процесу. Адже ПАТ «Чернігівгаз» є лише балансоутримувачем і тому не може озвучити офіційну позицію власника без його участі щодо передачі мереж громадам.

Заступник голови облдержадміністрації Дмитро Іванов, який також долучився до обговорення, зазначив, що процес інвентаризації дійсно непростий, але вкрай необхідний. Адже газопроводи, частину з яких почали споруджувати ще з кінця 70-х, треба ремонтувати чи замінювати, щоб не було аварійних ситуацій. Тому так важливо якнайскоріше визначитися з тим, хто буде займатися модернізацією газових мереж та за які кошти, тобто упорядкувати майнові відносини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації