back

Щоб допомогти бізнесу-вакцинуйтесь: Дмитро Іванов про «єПідтримку»

14-12-2021 | 18:25

Через п’ять днів всі повнолітні українці з «зеленим» ковід-сертифікатом зможуть отримати тисячу гривень за програмою «єПідтримка», ініційованою Володимиром Зеленським.

З цього приводу в ОДА продовжують проводити зустрічі з підприємцями, щоб детально роз’яснити їм алгоритм дії програми. З представниками спортивних клубів, виставкових зал, фітнес-центрів та книжкових магазинів сьогодні поспілкувався Дмитро Іванов, заступник голови облдержадміністрації:

— У такий спосіб бізнес, найбільше постраждалий від пандемії, отримає підтримку та компенсацію. Саме за цим принципом відібрані послуги, на які можна витратити допомогу. За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок усередині країни: на внутрішні авіа- та залізничні рейси. Також можна буде придбати книжки.

«єПідтримка» включає два етапи. Про це та інші особливості програми розповіла Світлана Полторацька, заступниця директора Департаменту економічного розвитку ОДА.

Перший — розпочинається 19 грудня. Обов’язковою умовою участі в ньому є «зелений» сертифікат та заява, подана у мобільному застосунку «Дія». Другий — для тих, хто не має доступу до «Дії» — ще опрацьовується.

Щоб взяти участь у першому етапі необхідно:

  • у Дії обрати послугу «єПідтримка»;
  • пройти перевірку на відповідність встановленим критеріям;
  • відкрити віртуальний рахунок в онлайн-банку;
  • отримати на рахунок гроші та витрачати їх на товари чи послуги суб’єкта господарювання, який бере участь у програмі.

Фінансові операції здійснюватимуться банками-партнерами (вже п’ять підтвердили участь).

Кошти будуть нараховані на віртуальні картки, оформлення яких безкоштовне та які не потребують плати за обслуговування.

Щоб встигнути отримати виплату у першому етапі, треба подати заявку в «Дії» до 29 грудня цього року.

Скористатися грошима потрібно у найближчі 4 місяці від дня їх надходження на віртуальну карту. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, сума буде повернена державі.

Важливо, що нарахована тисяча гривень не підлягає оподаткуванню, а відтак, не перешкоджає отриманню субсидії.

Участь у програмі беруть підприємства, які мають платіжний термінал, або ж онлайнові точки продажу. При цьому їхня основна діяльність повинна відповідати визначеним постановою Кабінету Міністрів МСС-кодам (класифікація бізнесу за видами товарів та послуг).

— До речі, повний перелік послуг, на який можна буде витратити 1000 гривень, ще формується, — наголосив Дмитро Іванов. — Наприклад вже з січня українці віком 60+ матимуть змогу використати гроші на купівлю ліків. А це не тільки збільшить кількість щеплень проти COVID-19 серед людей поважного віку, а й сприятиме лікуванню та профілактиці інших захворювань. Нині Міністерство цифрової трансформації доопрацьовує технічні можливості.

Після наради Дмитро Іванов провів брифінг щодо ситуації із захворюваністю на COVID-19:

— Маємо надію, що невдовзі наша область вийде із «червоної» зони. Але це не привід втрачати пильність і нехтувати елементарними правилами протиепідемічної безпеки. Водночас єдиним дієвим способом боротьби з коронавірусною хворобою була й залишається вакцинація. Щодо наявності кисню — ситуація контрольована: на ранок у ковідних лікарнях залишалося 17,2 тонни рідкого кисню та 516 балонів для зберігання газоподібного.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації