back

На засіданні міжвідомчої ради підбили підсумки акції «16 днів проти насильства»

13-12-2021 | 17:18

Щорічно в Україні, з 25 листопада до 10 грудня, проводиться міжнародна кампанія «16 днів проти насильства». Минулої п’ятниці, в останній день глобальної акції, відбулось засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації.

Учасники засідання підбили підсумки участі Чернігівщини в цій інформаційній кампанії, мета якої — привернути увагу суспільства до проблеми насильства, яка часто замовчується чи толерується. Спільно вони обговорили виклики у сфері протидії торгівлі людьми в області.

Як зазначив Андрій Шемець, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, в області проведено більше 1000 різноманітних заходів. Їхня мета  — поінформувати жителів про  інструменти протидії дискримінації за ознакою статі, запобігти та зупинити усі форми насильства стосовно жінок і дітей, сформувати нетерпиме ставлення до жорстокого поводження в сім’ї. Серед таких заходів — пресбрифінги, круглі столи, дискусії, виставки, флешмоби, конкурси малюнків та соціальної реклами тощо.

До обговорення долучилася Юлія Заїка, радниця голови облдержадміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Учасники зібрання поділилися досвідом участі в акції «16 днів проти насильства» та власним баченням подальшої інформаційно-просвітницької роботи.

Про фотопроєкт «Вільна. Я», який експонувався у ТРЦ «Голлівуд» з 25 листопада до 6 грудня 2021 року, розповіла Наталія Кулікова, керівник проєктів громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини». Фотопроєкт про історії жінок, що постраждали від домашнього насильства, покликаний посилити захист їхніх прав, привернути увагу суспільства до проблем насильства у сім’ї та жорстокого поводження з дітьми.

Лариса Борисенко, старший інспектор Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Чернігівській області, поінформувала про проведення виставки «Річ у тім 2.0» в Обласному молодіжному центрі. На виставці представлені 16 плакатів та 16 відеороликів з реальними історіями постраждалих від домашнього насильства.

Про роботу правоохоронних органів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству поінформував присутніх Андрій Зеляк, заступник начальника Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Чернігівській області. Протягом 11 місяців цього року до поліції від громадян надійшло біля 10 тисяч звернень щодо фактів скоєння домашнього насильства. На лінію «102» щоденно надходить близько 30 заяв про домашнє насильство, втім підтверджуються лише 60% з них. Яна Курило, представниця Чернігівської обласної прокуратури, зазначила, що відповідно до даних Єдиного реєстру досудових розслідувань упродовж 2021 року правоохоронними органами області розпочато 57  проваджень щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством.

Алла Кот, директорка обласного центру соціальних служб, привернула увагу до питання соціальної підтримки та реабілітації осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Анна Ніколаєнко-Баєва, голова громадської організації «Асоціація демократичного розвитку», презентувала результати загальнонаціонального моніторингу стану виконання Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року. Результати показали, що у територіальних громадах дії задля забезпечення застосування Конвенції ОНН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Факультативного протоколу та застосування виконання зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України на період до 2021 року зовсім не здійснюються.

За повідомленням Департаменту сім'ї, молоді та спорту
Чернігівської облдержадміністрації