back

Діалог триває: Дмитро Іванов про Смолинський торфозавод

06-12-2021 | 18:24

Сьогодні заступник голови ОДА вирішив особисто оглянути виробничі потужності філії ДП «Чернігівторф».

— Завод повинен працювати. В цьому зацікавлені абсолютно всі: голова ОДА В’ячеслав Чаус, працівники підприємства, жителі не тільки Гончарівської громади, а й області загалом. Це потужний, стратегічний об’єкт, який, враховуючи нестабільну ситуацію з газом, вкрай важливий для Чернігівщини, адже виробляє альтернативний вид палива, — наголосив Дмитро Іванов.

Пропозиція директорки заводу Валентини Огієнко незмінна: підприємство необхідно передати до комунальної власності Гончарівської громади, яка матиме із цього додатковий прибуток на розвиток, проте безоплатна передача підприємства у комунальну власність законодавчо неможлива.

Наразі ж працівники заводу стали заручниками ситуації.

Працювати на повну потужність немає можливості – за останній тиждень вироблено всього 900 тонн торфу. Чисельність працівників скоротилась до 50.

Коштів у підприємства для повноцінної роботи немає – у ДП «Чернігівторф» наразі 40 мільйонів гривень боргів. Це не дозволяє приватизувати підприємство, оскільки не можна об’єктивно оцінити вартість усього майна.

Облдержадміністрація вже направила лист до Фонду державного майна України з пропозицією запровадити досудову санацію, оскільки цей механізм є максимально дієвим для виведення підприємства з кризового стану.

— На мою думку, досудова санація – це перше, що ми повинні зробити.  Вирішення ситуації з заводом – наразі пріоритетне завдання керівництва облдержадміністрації. Ми плануємо ще одну робочу нараду в ОДА. Запросимо представників заводу, громади, Фонду, депутатів. Консолідуємо всі наші зусилля з обласною радою, будемо звертатися до Кабінету Міністрів України, щоб прискорити вирішення питання та не дозволити заводу зупинитися, — підсумував Дмитро Іванов.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації