back

38,7% жителів Чернігівщини повністю вакциновані проти COVID-19

06-12-2021 | 15:51

Про це повідомила заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк сьогодні під час брифінгу для місцевих ЗМІ.

Зокрема повну вакцинацію (2 дози) має 315 421 особа або 38,7% дорослого населення. Ще 53 853 людини (або 6,6 %) отримали першу дозу препарату.

Загалом в області станом на 6 грудня зроблено 684 695 щеплень. Приріст за минулий тиждень (29 листопада – 5 грудня) складає 4,4 відсоткові пункти (+ 36 065 щеплень).

Також Жанна Шерстюк нагадала, що від сьогодні набирають чинності посилені карантинні правила, затверджені Кабінетом Міністрів України 24 листопада. Відтепер, «жовтий» COVID-сертифікат чинний лише 30 днів.

До речі, підприємці повинні перевіряти у всіх відвідувачів COVID-сертифікати шляхом зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія».

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення — штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

— Посилення правил карантину переважно торкнеться невакцинованого населення у «жовтій» зоні. Наразі Чернігівщина знаходиться у «червоній» зоні й для неї, як і раніше, діють обмеження  «червоного» рівня епіднебезпеки. Роботу ж та відвідування громадських закладів дозволяють лише «зелені» COVID-сертифікати (або ж сертифікати про одужання чи негативні тести), — наголосила заступниця голови ОДА.

Жанна Шерстюк зазначила, що кількість захворілих на ковід поступово знижується. Проте не слід забувати, що станом на сьогодні понад 900 осіб перебувають у ковідних відділеннях. Більшість із них потребує кисневої підтримки.

— Кисню в області достатньо: на ранок мали 18,3 тонни рідкого, а також 513 балонів (40-літрових) для зберігання газоподібного, — повідомила Жанна Шерстюк та вкотре наголосила, що тільки вакцинація може врятувати від тяжкого перебігу хвороби, оскільки вона була і залишається єдиним дієвим способом боротьби з коронавірусною хворобою.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації