back

День Гідності та Свободи: вільні творити майбутнє

21-11-2021 | 08:00

21 листопада 2021 року в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цього дня з інтервалом у дев’ять років розпочалися два наймасовіші протести в сучасній незалежній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності.

Після перемоги Помаранчевої революції в листопаді 2005 року указом Президента України запроваджено державне свято – День Свободи 22 листопада, яке було скасовано у грудні 2011 року. Після Революції Гідності 13 листопада 2014 року указом Президента України 21 листопада відзначається як День Гідності та Свободи

Помаранчева революція – це масові протести, спричинені разом з іншими факторами системними порушеннями виборчого законодавства на користь одного з кандидатів під час виборів президента України у 2004 році.

Перемога Помаранчевої революції 2004 року сприяла утвердженню України як самостійної держави на колишньому пострадянському просторі. Це стало одним з основних позитивних наслідків подій осені та зими 2004 року. Її події дали істотний поштовх зростанню національної свідомості громадян України. Вона засвідчила розвиток в Україні громадянського суспільства як основного рушія демократичних перетворень у державі. Завдяки протестам кінця 2004 року суспільство усвідомило важливість таких цінностей, як свобода слова, політичні та громадянські свободи. Сприяла демократизації країни, поліпшенню іміджу України на міжнародній арені, особливо в перші роки після своєї перемоги. Вплинула на збільшення економічної свободи в державі.

Революція Гідності / Євромайдан – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, згодом до причин додалися незаконні / антиконституційні дії влади. Епіцентром подій стали столичний майдан Незалежності та прилеглі вулиці – Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська, якій охопив всю країну.

Революція Гідності сприяла демонтуванню режиму В. Януковича. Вона вплинула на активізацію громадянського суспільства та розвиток волонтерського руху. Сприяла відновленню чинності Конституції 2004 року, згідно з якою Україна сьогодні є парламентсько-президентською республікою. Завдяки Революції Гідності стало можливим підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і запровадження з боку Євросоюзу безвізового режиму для українців. Відстояла та утвердила європейський вектор розвитку України. Скасовано позаблоковий статус України та розпочато реформування збройних сил із метою протистояти російській збройній агресії на сході країни, а також низку інших реформ.

Сформоване після Революції Гідності потужне громадянське суспільство має вплив на суспільно-політичні процеси в державі та намагається контролювати їх із метою розбудови ефективних державних інститутів як запоруки стабільного розвитку демократичної України в майбутньому. Майдан 2013–2014 років засвідчив, що цінності, які обстоювали громадяни України, віддаючи за них власне життя, відмінні від тих, які пропагує Росія. Це змусило керівництво Російської Федерації вдатися до силових методів задля збереження впливу на Україну або хоча б на її частину шляхом окупації Автономної Республіки Крим та частини Донецької й Луганської областей. Протистоячи збройній агресії на сході, Україна сьогодні продовжує боротьбу за свободу та гідність своїх громадян