back

У сфері захисту довкілля Чернігівщина, як і вся Україна, активно переходить у цифрову площину

18-11-2021 | 16:08

Наразі в Україні відбувається активна цифровізація функцій та операційних процесів у сфері захисту довкілля. Цю політику активно підтримує Чернігівська ОДА та інші дотичні до цього напряму регіональні органи влади.

–  Ціль, яку ми переслідуємо, — це максимальна оптимізація роботи, зручна та прозора взаємодія із громадськістю та суб’єктами господарювання. Впроваджуючи нові технології, ми хочемо зробити діяльність посадовців більш ефективною, відкрити громадянам максимальний доступ до екологічної інформації у зручній та зрозумілій для них формі, забезпечити бізнесу прозорі умови для отримання адміністративних послуг у сфері захисту довкілля онлайн, – зазначив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

На сьогодні вже функціонує національна онлайн-платформа «ЕкоСистема». Вона містить актуальну інформацію про стан довкілля, адміністративні екопослуги для бізнесу та інформацію для пересічних громадян. Це 8 онлайн-послуг, 82 реєстри відкритих екологічних даних та 3 інтегровані інформаційні ресурси (Державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду, сайт wownature.in.ua та Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів).

Через електронний сервіс «Інтерактивна мапа Міндовкілля» є можливість направляти звернення про виявлені стихійні несанкціонованиі сміттєзвалища.

Єдиний реєстр оцінки впливу на довкілля містить інформацію про проходження та результати процедури оцінки впливу на довкілля планованої діяльності суб’єктів господарювання.

Скориставшись електронною системою здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами, можна отримати адміністративну послугу «реєстрація декларації про відходи».

Чернігівщина активно підтримує впровадження електронних інструментів у сфері захисту довкілля та створює всі умови для вільного доступу громадськості до екологічної інформації.

Так, матеріали про стан довкілля, законодавчі нормативно-правові акти та інші документи розміщено на сайті Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

На базі геопорталу містобудівного кадастру Чернігівської області створено розділи «Екологічні проблеми Чернігівської області», «Екологія та охорона навколишнього середовища».  Вони містять інформацію про стан розгляду звернень громадян та найактуальніші екологічні проблеми області (місця видалення відходів, зберігання безхазяйних непридатних хімічних засобів захисту рослин, точкові джерела забруднення поверхневих вод, незаконні вирубки лісових масивів, інформація про об’єкти природно-заповідного фонду).

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації