back

Ситуація складна, але не безвихідна — Дмитро Іванов про Смолинський торфозавод

10-11-2021 | 08:00

Шляхи розв'язання проблемних питань Смолинського торфозаводу (філії ДП «Чернігівторф») обговорили 9 листопада його представники із заступником голови Чернігівської ОДА Дмитром Івановим.

Позицію всього колективу заводу озвучила його директорка Валентина Огієнко: передати виробничі потужності та житлові об’єкти до комунальної власності Гончарівської громади, щоб весь дохід від діяльності заводу був направлений на користь місцевих жителів. До того ж громада буде забезпечена альтернативним видом палива. А продавати торф’яну продукцію зможе навіть в інші регіони (пропозиції вже зараз надходять з Дніпропетровської та Харківської областей).

Але щоб отримати дохід (адже виробництво торфобрикетів — перспективний напрям, зважаючи на ситуацію із природним газом), необхідно працювати на повну потужність. Власних коштів для цього немає — лише накопичені борги, яких у власника — ДП «Чернігівторф» — назбиралося аж 40 мільйонів гривень. Саме ж державне підприємство входить до об’єктів малої приватизації. Це за словами Валентини Огієнко, насторожує інвесторів вкладати ресурси у розвиток торфозаводу. Водночас неможлива і приватизація: заборгованість не дозволяє об’єктивно оцінити вартість усього майна.

— Облдержадміністрація зацікавлена, щоб «Чернігівторф», в тому числі Смолинський торфозавод, ефективно працював. Наприкінці минулого місяця ОДА направила лист до Фонду державного майна України з пропозицією запровадити санацію підприємства до відкриття провадження у справі про банкрутство. Відповіді ми поки ще не отримали, — зазначив Дмитро Іванов.

Дійсно, план санації, затверджений судовим рішенням, може передбачати відтерміновування/відстрочення або списання боргів без необхідності погодження з органом стягнення. Але рішення про оздоровлення підприємства таким способом може прийняти тільки орган управління. У цьому випадку — Фонд держмайна України.

Дмитро Іванов наголосив, що ситуація складна, але не безвихідна. Лише спільно, у конструктивному діалозі можна знайти раціональне рішення. Це питання — на постійному контролі ОДА, адже від його розв'язання залежить як доля працівників торфозаводу, так і благополуччя громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації