back

Олександр Вілкул презентував Концепцію розвитку національної спортивної інфраструктури до Євробаскету-2015

08-02-2013 | 17:33

Президент України Віктор Федорович Янукович провів засідання Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінального турніру Чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. На засіданні Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул презентував Концепцію підготовки національної спортивної інфраструктури до Евробаскету-2015. Для проведення Євробаскету-2015 необхідна наявність 7 сучасних спортивних Арен. Це вимога Міжнародної федерації баскетбольних асоціацій (ФІБА). Кожна з Арен для проведення групового турніру повинна мати не менше 6 тисяч глядацьких місць, Арени для півфіналу - не менш 10 тис, фіналу – не менш 15 тис. «І наше завдання створити такі мультифункціональні комплекси», - сказав Олександр Вілкул. В Концепції передбачено створення необхідної інфраструктури для проведення Чемпіонату.

«В 2015 році Україна буде приймати фінальний турнір Чемпіонату Європи з баскетболу. Ця подія входить у п’ятірку найбільших спортивних змагань світу, друге в Європі. Баскетбольна першість продовжить ефективне просування нашої країни у світі, популяризує здоровий спосіб життя і забезпечить надсучасну базу для розвитку більше 100 видів спорту»», - сказав Олександр Вілкул.

Реалізація концепції здійснюватиметься за трьома напрямами.

Перше, це будівництво шести сучасних багатофункціональних Арен у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Харкові та Львові, а також реконструкція Палаців спорту в Києві та Дніпропетровську.

«Євробаскет-2015 – це реальна можливість створити нові універсальні комплекси, що трансформуються, в яких можуть проходити змагання з більше 100 видів спорту, а також масштабні концерти та виставки», - сказав Олександр Вілкул. Завантаження Арен за досвідом Європи та Америки можливе до 280 днів на рік.

Друге - створення тренувальних майданчиків для 24-х національних збірних країн Європи, зокрема, будівництво 5 тренувальних баз у Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській та Львівській областях. «Тренувальні майданчики будуть універсальними - тут можна проводити тренування з баскетболу, волейболу, гандболу, тенісу та міні-футболу тощо. Після закінчення Євробаскету-2015 на базі тренувальних баз будуть створені дитячо-юнацькі спортивні школи європейського рівня», - сказав Віце-прем’єр-міністр України.

В рамках другого напряму також заплановано будівництво 3 тренувальних комплексів у Криму, Карпатах та Києві.

«Тут спортсмени зможуть не тільки тренуватися, але й проживати, та проходити весь комплекс оздоровчих процедур. Всі нові об’єкти в подальшому створять основу для нових перемог майбутніх українських чемпіонів як в баскетболі, так і в інших видах спорту», - сказав Віце-прем’єр-міністр України.

І третє, це створення комфортних умов для відвідування вболівальниками спортивних заходів Фіналу Європейського Чемпіонату. Адже планується, що Чемпіонат відвідає більше одного мільйона вболівальників з України та із закордону. Зокрема будуть побудовані нові термінальні комплекси та злітно-посадкові смуги в аеропортах Дніпропетровська та Одеси.

«Відмінна особливість Євробаскету-2015 полягає в тому, що основне навантаження по фінансуванню будівництва необхідної спортивної інфраструктури лежить на приватних інвесторах на умовах державно-приватного партнерства. Уряд, виконуючи завдання поставлені Президентом України, створює сприятливі умови для залучення міжнародних і вітчизняних інвесторів», - сказав Олександр Вілкул.

Приватні інвестори повністю беруть на себе фінансування будівництва всіх 6 нових спортивних Арен, це - 3 млрд 75 млн грн. Також приватні інвестори фінансують будівництво термінальних комплексів в аеропортах Одеси і Дніпропетровська, це - 1 млрд 307 млн 700 тис грн.

Загальна сума приватних інвестицій складає 4,3 мільярди гривень. З них 25% - це власні кошти інвесторів, а 75% - це кредитні кошти, які інвестори беруть в банках. Інвестори повертають банку тіло кредиту за п’ять років, а держава компенсує відсотки банківського кредиту.

Олександр Вілкул зазначив, що Євробаскет-2015 - це потужний імпульс для економічного зростання країни. При підготовці до проведення Чемпіонату буде створено не менш 100 тисяч нових робочих місць. А для обслуговування та експлуатації нової спортивної інфраструктури - ще 10 тисяч робочих місць.

Державне фінансування складає 7,057 млрд грн. З яких – реконструкція Палацу Спорту в Києві (200 млн грн), створення тренувальних майданчиків для збірних (782 млн грн), компенсація відсотків по банківському кредиту (1,1 млрд грн.), будівництво нових злітно-посадкових смуг аеродромів в містах Одеса та Дніпропетровськ (3,4 млрд грн), розвиток існуючої інфраструктури в містах, що приймають Євробаскет-2015 (1,4 млрд грн).

«Уряд буде жорстко контролювати реалізацію кожного етапу підготовки до Євробаскету-2015. Проведення в Україні фінальної частини баскетбольного Чемпіонату Європи внесе вагомий внесок у розвиток спорту в державі, підвищить її міжнародний імідж, як надійного і перспективного партнера. А також створить необхідну інфраструктуру для проведення заходів найвищого рівня і підвищення комфорту жителів України», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Довідково: Євробаскет-2015 буде проходити у шести містах України. Зокрема, у Харкові, Одесі, Львові та Києві відбудеться груповий етап змагань, у Дніпропетровську, Донецьку й Києві - півфінальні й фінальні ігри. Євробаскет триватиме протягом 20 днів. За чей час відбудеться 90 матчів, у яких змагатимуться 24 національні збірні країн Європи. Концепція розроблена з урахуванням кращого світового досвіду. Був проведений детальний аналіз потреб кожного з шести міст-учасників Євробаскету-2015. Вивчено можливості по створенню нових сучасних Арен, розширенню та реконструкції вже існуючих комплексів і тренувальних баз.