back

Безбар’єрність: в області напрацьовується алгоритм реалізації обласного плану заходів

01-11-2021 | 14:20

Україна без бар’єрів — це країна, де забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі та розвитку. Тобто кінцевою метою є створення суспільства без обмежень. Країна поступово рухається у цьому напрямі, на що і направлена ініціатива першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

На виконання указу Президента України Володимира Зеленського та в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» Кабінет Міністрів затвердив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Планується впровадження шести напрямів безбар’єрності – фізичної, інформаційної, цифрової, суспільної, економічної та освітньої. До реалізації заходів залучені 16 міністерств, з них 7 реалізують флагманські проєкти.

Обласний план заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року затверджений розпорядженням голови Чернігівської ОДА від 27 жовтня поточного року № 1006. Проте до нього можна вносити зміни.

Минулого тижня проєкт документа обговорили на засіданні обласного комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Сьогодні обговорення плану продовжилося онлайн, але вже за участі представників громадських організацій людей з інвалідністю.

Найбільше зауважень активісти озвучили щодо наявних транспортних засобів, що далеко не безбар’єрні (мова йде про громадський транспорт, шкільні автобуси тощо). Акцентували учасники засідання й на інфраструктурній доступності маломобільних груп населення до соціальних закладів (медичних, освітніх), а також необхідності функціонування «соціального таксі».

— Сподіваюся, що наш комітет стане дієвим майданчиком для концентрації корисних ініціатив, а найголовніше — їхньої реалізації. Саме для цього і напрацьовуємо орієнтир першочергових кроків — обласний план заходів, — підкреслив заступник голови облдержадміністрації Дмитро Іванов.

Робота над удосконаленням обласного плану заходів триває.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації