back

«Червона» зона стає ближчою. Єдиний вихід жити у звичному режимі — вакцинація

25-10-2021 | 16:25

За добу (24 жовтня) в Україні зафіксовано 14 634 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби та 330 смертей. За цими показниками в Європі Україна на третій та другій позиції відповідно.

На сьогодні лише чотири регіони в Україні відповідають «жовтому» рівню епіднебезпеки. Чернігівська область та ще 13 перебувають у «помаранчевій» зоні, у «червоній» — шість. Епідеміологічна ситуація стрімко погіршується: завтра «червоними» стають ще дві області (Рівненська та Миколаївська). Отже, забороняється робота закладів громадського харчування (крім адресної доставки та замовлень навинос), ТРЦ, кінотеатрів, театрів, закладів освіти (крім дитячих садків і початкових класів), непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів, закладів культури тощо.

Проте вказані обмеження не діятимуть, якщо 100% співробітників та відвідувачів вказаних закладів будуть повністю імунізовані проти коронавірусної хвороби.

Не за горами і посилення обмежень на Чернігівщині: минулого тижня на COVID-19 захворіло понад на тисячу осіб більше порівняно з позаминулим. Зашкалює і кількість нових випадків за добу — 21 жовтня вона сягнула 1033 захворілих.

Попри доступність трьох видів вакцини та незважаючи на всі новації, запроваджені для спрощення процедури вакцинації (щепитися нині можна навіть у відділеннях Укрпошти), на Чернігівщині щеплення отримали трохи більше половини її мешканців. І тільки кожен п’ятий пройшов повний курс вакцинації.

Скористатися можливістю вакцинуватися можна у центрах масової вакцинації та пунктах щеплень на всій території області.

Зокрема у Чернігові всі п’ять центрів масової вакцинації проти COVID-19 упродовж поточного тижня працюватимуть у будні дні з 14.00 до 19.00 год., у вихідні – з 10.00 до 16.00 год. У центрі вакцинації, розташованому  у приміщенні колишньої Деснянської райради, можна щепитися тільки у вихідні.

Пункти вакцинації у поліклініках працюють за графіком роботи цих медичних закладів.

На сьогодні у Чернігівській області як для першої, так і для другої доз доступні препарати AstraZeneca, Comirnaty/Pfizer-BioNTech та CoronaVac.

За потреби, на Чернігівщині відкриють додаткові центри вакцинації, щоб зробити щеплення від коронавірусної хвороби ще більш доступними й зручними для громадян.

Вже зараз пасажирам для міжрегіональних поїздок потрібні документи, що підтверджують вакцинацію — адже необхідно якщо не зупинити, то хоча б пригальмувати поширення хвороби.

Так само, вже зараз в Україні проводяться раптові перевірки дотримання протиепідемічних заходів у місцях масового скупчення людей.

Нагадаємо, що і на «жовтому» та «помаранчевому» рівнях епіднебезпеки робота громадських закладів без обмежень дозволяється лише у разі наявності у 80% відвідувачів та працівників закладу принаймні «жовтого» COVID-сертифікату чи негативного ПЛР-тесту.

Особи, котрі допускають порушення карантинних обмежень, неодмінно будуть притягнені до відповідальності.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації