back

Форум «Чернігівщина – країни Балтії»: час нових контактів та контрактів

21-10-2021 | 16:32

Сьогодні в області стартував Форум «Чернігівщина - країни Балтії. Регіональний вимір». Це вже п’ятий захід такого формату, який проводиться з 2016 року. Проте минулоріч він не відбувся через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу. Нинішній форум організований з урахуванням протиепідемічних вимог, у тому числі й стосовно відсотка вакцинованих осіб.

Учасники форуму — керівники області, очільники дипломатичних місій в Україні та країнах Балтії, представники торгово-промислових палат, бізнесових структур та об’єднань підприємців — обговорили експортний та імпортний потенціал Чернігівщини, можливості відкриття нових ринків та напрямків співпраці.

За перше півріччя поточного року обсяг прямих інвестицій в економіку області склав 488,9 мільйона доларів США. Інвестують в підприємства Чернігівщини бізнес-партнери із 42 країн.

Чернігівщина має партнерів у понад 120 країнах світу. Але співпраця саме з країнами Балтії — давня й успішна історія, — зазначив під час форуму голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус. — Сьогоднішній економічний форум — це ще одна можливість поглибити й розширити ці стосунки.

В’ячеслав Чаус наголосив також, що успішний розвиток бізнесу можливий навіть в умовах пандемії. Варто лише сформувати у суспільстві колективний імунітет. А для цього щеплення від коронавірусу мають отримати не менше 80% населення. Тож голова ОДА закликав присутніх на форумі представників бізнесу забезпечити належний рівень вакцинації у їх колективах. Тільки так можна вирішити глобальну проблему, яка не лише забирає життя і здоров’я людей, а й руйнує бізнес, переконаний В’ячеслав Чаус.

Голова ОДА зазначив також, що держава зараз створює сприятливі умови для інвестування в Україну. З-поміж іншого — розвиток інфраструктури: будівництво та ремонт доріг, мостів, об’єктів соціальної сфери в рамках програми Президента «Велике будівництво».

Все це, разом з максимальним сприянням з боку обласної влади, має зміцнити упевненість інвесторів у тому, що Чернігівщина — надійний, передбачуваний партнер, зацікавлений у розвиткові взаємовигідних відносин.

Голова облдержадміністрації подякував керівникам дипломатичних представництв за увагу до Чернігівщини, за особисту участь у форумі та висловив сподівання на подальшу ефективну співпрацю.

Друга частина форуму «Чернігівщина&країни Балтії. Регіональний вимір» відбулася в Ніжині. Напередодні міський голова Олександр Кодола презентував інвестиційні проєкти міста. А вже 22 жовтня безпосередньо місцеві експортери ознайомили учасників форуму з особливостями виробничого процесу на своїх підприємствах. Говорили про економічний та інвестиційний потенціал ПП «Грівас», заводу Ніжинсільмаш, Ніжинського механічного заводу та ТОВ «Ніжин Механізація», ПП «Копиця» та фермерського господарства «Ніжин Агроінвест».

Також відвідали ТОВ «Метекол» та «Жиркомбінат». 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації