back

Поки приріст захворюваності на COVID-19 на Чернігівщині зростав ушестеро, жителі не поспішали вакцинуватися: область у зоні загрози

19-10-2021 | 16:00

Епідеміологічна ситуація в Україні стрімко погіршується. До «червоної» зони повернулися вже 5 областей. Рівень госпіталізацій з діагнозом COVID-19 перевищив показник у 70 осіб на 100 тисяч населення щодоби і продовжує зростати. Зайнято вже понад 60% лікарняних ліжок, до яких підведено кисень. Разом зі зростанням захворюваності росте і смертність. За минулу добу зафіксовано 538 смертей від коронавірусної хвороби — черговий трагічний рекорд.

Чернігівщина, як і 14 інших регіонів України, зараз перебуває на «помаранчевому» рівні епіднебезпеки. Це означає, що ситуація тут загрозлива. Ключові показники, які визначають рівень поширення хвороби, наближаються до критичних рівнів. Якщо вони погіршаться, то для збереження людських життів та уникнення колапсу медичної системи область внесуть до червоної зони — отже, запровадять жорсткіші обмеження.

Ще на початку вересня на Чернігівщині фіксували по 310-360 нових випадків коронавірусної хвороби на тиждень. За місяць цей приріст збільшився практично у 6 разів. Позаминулого тижня захворіли 1874 особи, минулого — вже 2004. Рівень госпіталізацій в області зростає швидше, ніж у середньому по Україні. Тож постає питання, наскільки швидко закінчаться вільні ліжка у лікарнях, якщо поширення епідемії не пригальмує.

— Наразі ми маємо два ефективні шляхи протидії поширенню коронавірусної хвороби – вакцинація та карантинні обмеження. Але в нас чомусь продовжують нехтувати можливістю зробити щеплення, тому єдиний вихід для запобігання колапсу медичної системи – запровадження карантинних обмежень, — зазначив днями міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Попри доступність трьох видів вакцини та незважаючи на всі новації, запроваджені, щоб спростити процедуру вакцинації (щепитися нині можна навіть у поштових відділеннях), на Чернігівщині щеплення отримали менше  половини жителів. І тільки кожен п’ятий пройшов повний курс вакцинації.

Водночас, єдиним способом уникнути інтенсивної терапії та смерті від COVID-19, є вакцинація. Учора на брифінгу у Києві на цьому наголосив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

— Нещодавно були опубліковані дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США, які показують, що ризик померти у невакцинованих у 11 разів вищий, ніж у людей, які отримали дві дози вакцини. Ризик захворіти в 6 разів вищий у невакцинованих, порівняно з тими, хто отримав дві дози вакцини, – сказав він.

За таких умов запровадження «червоної» зони у Чернігівській області, щоб уникнути зайвих смертей, — питання часу.  Разом з підвищенням рівня епіднебезпеки прийдуть і додаткові карантинні обмеження.

Утім, на відміну від попереднього локдауну, зараз вакциновані люди зможуть жити цілком звичним життям. Для тих, хто потурбувався про своє здоров’я та пройшов курс щеплення, працюватимуть і розважальні заклади, і кафе з ресторанами, і заклади культури. Відповідно, і підприємці, які подбали про вакцинацію своїх працівників, не зазнаватимуть втрат від простою.

Для мешканців тих регіонів, що вже потрапили до «червоної» зони, щеплення від коронавірусу набуло значно більшої пріоритетності, ніж раніше. Про це свідчать і півкілометрові черги до центрів вакцинації, зафіксовані вчора у Дніпрі журналістами низки видань.

Жителям Чернігівщини, які досі відкладали вакцинацію, варто не чекати ажіотажу і дослухатися до численних закликів лікарів та експертів. У будь-якому разі, щеплення — це турбота не лише про себе. Це і піклування про своїх рідних також. Адже тижні в реанімації, які може провести людина з тяжкою формою коронавірусної хвороби, не кажучи вже про ще гірші наслідки, — це завжди випробування для близьких.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Графік
система моніторингу поширення епідемії коронавірусу
ІАС «СОТА» апарату РНБО України