back

Президент Німеччини відвідав Корюківку, щоб вшанувати пам'ять жертв трагедії 1943 року

06-10-2021 | 17:40

Сьогодні в Україні перебуває з візитом Федеральний президент Федеративної республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Вранці він прибув до Корюківки, щоб віддати данину пам'яті загиблим під час масових розстрілів, які відбулися тут у березні 1943 року.

Президент ФРН поклав квіти до меморіалу у центрі міста та вклонився братським могилам на місці розстрілів цивільного населення.  В історичному музеї він оглянув експозицію, присвячену Корюківській трагедії та поспілкувався зі свідком тих страшних подій.

Франк-Вальтер Штайнмаєр також зустрівся зі старшокласниками та педагогами місцевої школи, істориками і дослідниками нацистських злочинів та обговорив важливість культури пам’яті. Він цікавився знаннями підлітків про події Другої світової війни, а зокрема 1943 року у Корюківці, переказами розповідей самовидців та тим, як ці знання впливають на світосприйняття сучасної молоді.

Президент ФРН зазначив, що трагізм масових розстрілів у Корюківці посилюється і тим, що дві третини жертв досі не ідентифіковані. Він підкреслив, що відновлення історичної пам'яті - це спільний інтерес Німеччини й України та закликав пролити світло на білі плями пам'яті.

Цей візит більше, ніж візит ввічливості. Цей візит — доказ того, що усі нації об'єднують моральні цінності і, задля їх збереження, треба працювати спільно; доказ того, що пам'ять — сильніша гніву, — наголосив голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

Віцепрем‘єр-міністр України — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков подякував Франку-Вальтеру Штайнмаєру за послідовну підтримку України та відзначив, що візит німецького високопосадовця до Корюківки є дуже важливим, адже показує те, що мир та людські життя - це найголовніші цінності.

Корюківський міський голова Ратан Ахмедов зазначив, що приїзд німецького високопосадовця до Корюківки — данина поваги місту, його жителям та тим, хто не пережив страшні часи Другої світової війни. «Це важливо для кожного корюківчанина і важливо для України», — сказав він.

Нині німецькі, угорські та українські історики спільно досліджують деталі Корюківської трагедії, використовуючи для цього архівні матеріали та справи осіб, засуджених за допомогу нацистам. Як зазначила професор Таня Пентер, в Україні є багато можливостей для дослідження подій Другої світової війни — це особливо важливо зараз, коли Росія та Білорусь закрили доступ до своїх даних.

Корюківська трагедія 1-2 березня 1943 року за своїми масштабами є найбільшою кривавою каральною акцією нацистів зі знищення мирного населення разом із населеним пунктом у Другій світовій війні.

Уранці 1 березня 1943 року з міста Щорс (нині — м. Сновськ Корюківського району) у Корюківку прибув каральний загін окупантів. Населений пункт було оточено. Всіх мешканців групами по 50-100 осіб зганяли у великі будинки і розстрілювали. Одночасно до 10 легкових машин із карателями прочісували всі хати й околиці містечка та вбивали жителів.  Пізніше, 9 березня окупанти повернулися, щоб допалити містечко і добити вцілілих.

Ще до цієї акції нацисти у грудні 1941 ролку розстріляли 7 партизанських розвідників. У січні 1942 року було розстріляно усе єврейське населення Корюківки — до 300 осіб. 26 лютого 1942 року вбито 131 особу із партизанських сімей і сімей районних партійних працівників. З лютого до листопада 1942 року здійснювалися поодинокі вбивства мирних жителів. У листопаді 1942 року знищені всі роми Корюківки — 12 осіб.

За неповними підрахунками за період окупації було вбито понад 7,5 тисячі мешканців цього поліського містечка.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.
Світлини Департаменту, а також Офісу з питань преси
та інформації Федерального уряду Німеччини