back

Усі 57 громад Чернігівщини отримали картосхеми своїх територій

30-09-2021 | 17:24

Відтепер, завдяки ініціативі Мінрегіону та Координатора проектів ОБСЄ в Україні, кожна ОТГ області має вільний та безкоштовний доступ до даного ресурсу.

Переглянути або завантажити картосхему можна в новому розділі «Карти тегромад» на порталі «Адміністративно-територіальний устрій України».

Проста і зрозуміла графіка дозволяє чітко розуміти межі території, бачити, що і де знаходиться, надає можливості більш ефективно управляти територією, інвентаризувати майно і ресурси, планувати розвиток громади.

- Проте, картосхеми не визначають юридичних меж громад. Їх встановлення – наступний крок, який робитимемо спільно з Держгеокадастром, – зазначив під час презентації ініціативи в Українському кризовому медіа центрі В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України.

Потри те, що картосхеми не встановлюють юридичних меж громад, вони дають змогу зорієнтуватися, де проходить орієнтовна межа громади, куди направляти землевпорядників.

- А це є гарний інструмент для стратегічного планування. В картосхемах відображаються не лише межі, а й дороги державного і місцевого значення, вулиці, розселенська мережа, гідрографія, рослинний покрив, навіть старостинські округи, – наголосив Павло Остапенко, координатор групи експертів з картографії та геопросторових даних.

Крім того, картосхеми можуть стати основою для більш просунутих інструментів з обліку ресурсів громад, планування їхнього розвитку тощо

Всі карти готові до друку в оригінальному масштабі (від 1 :  5 000 до 1 : 125 000) двох форматів: PDF та JPEG. Масштаб кожної картосхеми у форматі PDF підібраний таким чим, щоб кожна територіальна громада мала змогу роздрукувати карту своєї громади розміром А1. Також для використання картосхем у презентаціях громад, сайтах, документах, тощо підготовлена растрова картосхема у форматі JPEG, яка має значно менший розмір файлу.

 

За матеріалами Пресцентру ініціативи "Децентралізація"