back

Доходи, що враховуються при розрахунку розміру житлової субсидії

29-09-2021 | 12:22

Житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний сезони. У випадку призначення житлової субсидії на наступний період 2021-2022 рр., повторно звертатись за призначенням житлової субсидії у жовтні 2021 року не потрібно. Її розрахунок  проведуть спеціалісти органів соціального захисту населення самостійно (без звернення громадян).

При розрахунку розміру житлової субсидії враховуються доходи:

— за III-IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

— за I-II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

— за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року. У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Розрахунок розміру житлової субсидії

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів та обсягом обов’язкового платежу.

Субсидія = плата за ЖКП в межах норм і нормативів - обов’язковий платіж.

Знаючи дохід сім’ї, а також її  членів та осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу й орієнтовний розмір субсидії. Постановою КМУ від 06.08.2014 № 409 установлено соціальну норму житла та соціальні нормативи, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Згідно з постановою КМУ від 27.07.1998 № 1156, розмір обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги визначається для кожного домогосподарства індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

За інформацією Департаменту соціального
захисту населення ОДА