back

В ОДА вимагають, щоб роботодавці області якнайшвидше розрахувались за борги із зарплати

29-09-2021 | 09:55

Спільне засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та робочої групи з питань легалізації зарплати та зайнятості населення провів учора, 28 вересня, заступник голови Чернігівської ОДА Дмитро Іванов.

Посадовець наголосив, що питання погашення зарплатних боргів перебуває на особливому контролі уряду. Прем’єр-міністр України доручив на місцях погасити до кінця року цю заборгованість на економічно активних підприємствах у повному обсязі.

— На жаль, сума заборгованості із виплати заробітної плати на Чернігівщині продовжує збільшуватися. Зростання боргу за останній місяць відбулося більш ніж у півтора раза, при цьому загальна сума заборгованого на 1 вересня поточного року становила 20 мільйонів гривень (йдеться про 14 підприємств, установ і організацій області), — повідомив Дмитро Іванов.

Основна частка боргу – 14,9 мільйона гривень – припадає на промислові підприємства та становить майже 75% від загального боргу. Найбільше заборгували: ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (11,6 мільйона гривень), ДП «Чернігівторф» (1,8 мільйона) та ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (1,2 мільйона).

При цьому 97% боргу сконцентровано у Чернігові, Ніжині та Прилуках.

Представники підприємств-боржників основними причинами виникнення зарплатних боргів називають низьку платоспроможність, відсутність державного замовлення, неповну завантаженість виробничих потужностей та несвоєчасні розрахунки за виконані підрядні роботи або відвантажену продукцію.

На засіданні йшлося і про позитивні моменти. Так, заборгованість із виплати заробітної плати повністю відсутня на сільськогосподарських підприємствах області. А станом на сьогодні загальні борги дещо скоротилися (на 1,4 мільйона гривень) і невиплаченими залишаються 18,6 мільйона у 10 суб’єктів господарювання.

Дмитро Іванов наголосив, що погашенням зарплатних боргів — одне з першочергових завдань. Днями прийнято розпорядження голови ОДА № 922 «Про заходи щодо погашення заборгованості із заробітної плати», яке передбачає, зокрема, підвищення ефективності роботи місцевих комісій, здійснення моніторингу за виконанням графіків погашення заборгованості, вжиття заходів з погашення зарплатних боргів у повному обсязі до кінця 2021 року.

Також важливо роз’яснювати роботодавцям області про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин. При цьому державні органи мають залишатися для підприємств сервісними структурами — і в жодному разі не каральними, підсумував Дмитро Іванов.

Члени комісії напрацювали рекомендації для установ та підприємств-боржників. Продовжуватиме відслідковувати ситуацію Департамент економічного розвитку ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації