back

Комісія ТЕБ та НС розглянула питання поводження з небезпечними відходами та готовності до надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури та під час опалювального сезону

09-09-2021 | 13:23

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на черговому засіданні 9 вересня розглянула низку важливих питань. У засіданні, проведеному за дорученням Прем’єр-міністра, взяли участь представники міністерств та облдержадміністрацій.

Як зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Комісією прийняте рішення доручити головам обласних та Київської міської адміністрації вжити заходів щодо активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення через засоби масової інформації, соціальні мережі з приводу важливості дотримання протиепідемічних заходів запобігання поширенню коронавірусної інфекції. У тому числі й щодо проведення кампанії з вакцинації від COVID-19.

Також на засіданні розглянуто питання щодо поводження з небезпечними відходами, у тому числі непридатними до використання та забороненими до застосування хімічними засобами захисту рослин. Прийнято рішення доручити обласним, Київській міській держадміністраціям забезпечити з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища фінансування заходів із збирання та знешкодження непридатних до використання та заборонених пестицидів, що зберігаються на територіях областей.

Крім того, актуальним питанням стало готовність центральних і місцевих органів виконавчої влади до дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури, у тому числі забезпечення сталої роботи транспортної інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу. З доповідями виступили представники міністерств інфраструктури, енергетики та розвитку громад та територій. В цілому стан підготовки задовільний і планується, що всі заплановані заходи будуть виконані вчасно.

Йшла мова на засіданні і про готовність центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування до дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних із забезпеченням теплопостачання споживачам, під час проведення опалювального сезону 2021/2022 року. Як зазначалось на засіданні, це важливе питання, яке знаходиться на порядку денному міністерств, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а також органів місцевого самоврядування. За результатами заслуханих доповідей, зокрема, доручено:

  • вжити дієвих заходів до вчасного проведення робіт спеціалізованими організаціями та надання актів про перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків;
  • забезпечити проведення заходів з пропаганди правил безпечного користування газом у побуті;
  • уточнити мінімально необхідні потреби електроенергії для забезпечення роботи котелень від пересувних автономних електростанцій на випадок їх знеструмлення; розробити (уточнити) схеми підключення автономних електростанцій;
  • створити резервні джерела електроживлення (дизель-генератори, відомчі електростанції) котелень та забезпечити оперативне їх залучення у випадку відключення електропостачання;
  • для попередження переохолоджень людей визначити наявні існуючі будівлі та приміщення у них для використання під стаціонарні пункти обігріву, передбачати у першу чергу наявні стаціонарні приміщення, що забезпечені теплом тощо.

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України