back

Вакцинація освітян — це запорука безпеки вчителів й учнів в умовах ковіду та єдиний шанс продовжити навчання офлайн

07-09-2021 | 17:30

На цьому акцентував голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус сьогодні, 7 вересня, під час виїзного брифінгу в Прилуцькому районі.

Вкотре наголошую, що вакцинація — це єдиний спосіб уберегти себе і своїх близьких від небезпечних наслідків Covid-19. Уже з’явився новий та більш небезпечний штам «Дельта», можливо, будуть й інші. Ми маємо бути свідомими та готовими до нової хвилі коронавірусу. Тому ще раз звертаюся до всіх жителів Чернігівщини — вакцинуйтеся! Тільки так ми зможемо убезпечити себе від ковіду, — зазначив очільник ОДА.

Також В’ячеслав Чаус повідомив, що у разі переходу Чернігівщини в «жовту» чи «помаранчеву» карантинні зони, школи, де кількість щеплених працівників менше ніж 80%, перейдуть в онлайн-режим.

Я як батько усвідомлюю, що офлайн-освіта якнайкраще може забезпечити нормальний навчальний процес. Для дітей дуже важливий контакт очі-в-очі з вчителем. Це позитивно впливає і на якість освіти, й загалом на розвиток школярів, — наголосив керівник облдержадміністрації.

Наразі область перебуває у "зеленому" спектрі за рівнем епідеміологічної небезпеки по COVID-19. Тож поки що всі освітні заклади працюють у звичному форматі. Але вже з понеділка, 13 вересня, на думку міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, в країні можуть посилити карантинні обмеження. Оскільки вже зараз в багатьох регіонах перевищенні пороги «ковідних» показників. У такому разі більшість шкіл Чернігівщини перейдуть в офлайн-режим. Станом на 6 вересня двома дозами вакциновано 32,6% співробітників шкіл області.

Ми маємо ще трохи часу, щоб педагоги щепилися хоча б першою дозою вакцини. Оскільки на перших порах до 80% вакцинованих в навчальних закладах додаватиметься відсоток тих, хто отримав одне щеплення. Проте зволікати не варто, — зазначив В’ячеслав Чаус. За його словами, про це компромісне рішення йшлося на селекторі за участю представників Офісу Президента, профільного міністра та голів облдержадміністрацій.

Нагадаємо, що кількість вакцинованих від COVID-19 осіб в області за минулий тиждень збільшилася на 3% (+23 783 особи). З них:

— щеплених першою дозою — на 1% (+8 386 осіб);

— щеплених двома дозами — на 1,9% (+15 397 осіб).

Довідково. Контактуючи з великою кількістю людей щодня, освітяни мають підвищений ризик заразитися COVID-19. Саме тому всі заклади освіти можуть організувати щеплення охочих працівників, запросивши мобільну бригаду з імунізації. Крім того, вчителі можуть вакцинуватися у найближчому пункті чи центрі масової вакцинації.

Відповіді експертів на запитання освітян про щеплення доступні у збірці МОЗ та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.