back

Чи створять технопарк на базі випробувального центру: питання обговорили на ХХІ науково-технічній конференції у Чернігові

02-09-2021 | 15:17

Сьогодні у Чернігові відбулася ХХІ науково-технічна конференція. Участь у заході взяли голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки полковник Володимир Башинський, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України полковник Володимир Коваль та представники профільних установ і організацій.

 - Успішна країна - сильна країна. Сильна країна - потужна армія. Потужна армія - це новітнє озброєння і надійне сучасне оснащення. Але впровадження новітніх технологій, модернізація, виробництво неможливі без випробувань і сертифікації. Адже, це надійність техніки і безпека наших захисників, - наголосив В’ячеслав Чаус.

Очільник ОДА оглянув зразки озброєння, виготовленого в Україні, і вкотре переконався, що Чернігівщина має неабиякі напрацювання. Вагомий внесок у  галузь оборонної промисловості не тільки області, а і країни робить Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, який В’ячеслав Чаус нещодавно відвідав.

В інституті проводяться випробування літаків, вертольотів, авіаційних двигунів та обладнання, авіаційного озброєння, зенітно-ракетних та ракетних комплексів, систем протиповітряної оборони СВ ЗС України, мінометів, гранатометів, вогнеметів, безпілотних авіаційних комплексів та іншої техніки. Наприклад – ударних БпАК виробництва Туреччини BAYRAKTAR TB-2 та “KARAYEL”. Загалом з 2014 року організовано більш ніж 700 таких випробувань.

Фахівці інституту беруть активну участь в розслідуванні причин всіх авіаційних подій з повітряними суднами державної авіації, особливо в частині, що стосується відтворення порядку дій льотних екіпажів.

Учасники конференції заслухали інформацію про науково-технічні та промислові здобутки Чернігівщини та потенціал розвитку галузі оборонної промисловості.

 - Враховуючи можливості науково-технічного, виробничого потенціалу області, наявність двох військових полігонів та військового аеродрому, саме на Чернігівщині є всі передумови для створення технопарку оборонного спрямування. Зі свого боку облдержадміністрація готова до широкої співпраці та буде надійним партнером у всіх проєктах, які забезпечують обороноздатність країни, - запевнив В’ячеслав Чаус.