back

У Чернігівській ОДА запропонували допомогу у розв'язанні проблеми із блокуванням податкових накладних агровиробникам

20-08-2021 | 16:44

Шляхи розв’язання проблем, пов'язаних із реєстрацією податкових накладних сільськогосподарських підприємств регіону в Єдиному реєстрі органами Державної податкової служби, обговорили учасники круглого столу, що відбувся 19 серпня в обласній раді. Засідання провела перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш. Серед учасників — представники облдержадміністрації, Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області, депутати обласної ради, народний депутат України Сергій Гривко, громадськість.

На пленарному засіданні п'ятої сесії обласної ради восьмого скликання до обласної ради звернулися представники Спілки аграріїв Чернігівщини з метою вирішення складної ситуації, в якій опинилися малі та середні аграрні (фермерські) підприємства регіону.

За словами керівників агропідприємств області, суть проблеми полягає в тому, що останнім часом підприємці досить часто стикаються з практикою зупинення/блокування реєстрації податкових накладних органами ДПС на підставі застосування критеріїв ризиковості здійснення операцій або віднесення самого платника податку до ризикових. Однак на практиці зупинення реєстрації податкових накладних, на думку аграріїв, не завжди виправдане та обґрунтоване.

Як пояснили представники ГУ ДПС у Чернігівські області, особливість системи реєстрації податкових накладних полягає у тому, що вона не лише здійснює моніторинг, а й здатна превентивно блокувати податкові накладні, які постачальники товарів або послуг складають на своїх покупців. Таке блокування відбувається у разі виявлення певних ризикових ознак. Заблокована накладна не дає покупцеві право включити суму ПДВ, яку той сплатив в складі ціни придбаних товарів чи послуг, до податкового кредиту. Розблокувати ж накладну постачальник може, подавши пояснення та документи, що стосуються суті здійсненої операції, на розгляд відповідної комісії при податковому органі. Ця комісія засідає щоденно для того, щоб пришвидшити процес розблокування податкових накладних.

— За інформацією податкової, кількість призупинених податкових накладних – 0,72% від загальної кількості поданих по Чернігівській області. Якщо взяти відсоток від суми коштів – це 2,75%. Однак, якщо у цю кількість попаде підприємство, яке реально працює, платить «білу» зарплату, має техніку та відповідні підтверджувальні документи на земельні ділянки, і після блокування податкової накладної буде змушене направляти на погашення податкової різниці реальні кошти з обігу — це проблема, заради якої варто працювати спільно, — підкреслив радник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, який взяв участь в обговоренні. — У Чернігівській ОДА ще минулого року створена робоча група із розв'язання проблемних питань, пов’язаних з реєстрацією податкових накладних в ЄРПН, зупиненням, відмовою в їх реєстрації сільськогосподарським виробникам та фермерським господарствам. І були приклади, коли спільно у конкретних випадках знаходили рішення. Ми найближчим часом реанімуємо її роботу.

Андрій Подорван зазначив, що фахівці Департаменту агропромислового розвитку ОДА проаналізують спільно з податковою службою практику відмов в реєстрації чи призупинення податкових накладних (автоматичного у тому числі) у частині, що стосується невеликих агропідприємств. Напрацьовані пропозиції будуть направлені до профільного міністерства для внесення змін у підзаконні акти.

Учасники засідання вирішили, що всі напрацювання зустрічі будуть враховані при підготовці звернення до президента України, уряду та Верховної Ради з метою внесення відповідних змін до чинного законодавства.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з
 громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за повідомленням відділу інформаційного забезпечення
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради