back

Кожна громада області має розуміти, який ресурс має, як може ним розпорядитися та який зиск може отримати від інвестицій

12-08-2021 | 08:09

На цьому наголосив голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус під час зустрічі з головою Державної служби геології та надр України Романом Опімахом, головою облради Оленою Дмитренко та керівниками територіальних громад Чернігівщини.

Роман Опімах презентував під час зустрічі інвестиційний атлас Чернігівської області та геолого-інвестиційний паспорт територіальної громади. За його словами, люди мають знати, яким ресурсом потенціально володіє земля, де вони живуть. Для цього фахівці Держгеонадр готові комунікувати з представниками громад та розповідати, як правильно використовувати надра та наповнювати тим самим бюджет.

За інформацією Держгеонадр, в області розвідано близько 300 родовищ. Майже 50% з них — паливно-енергетичної групи. Проте дозволів на користування надрами отримано лише 66. Така ситуація, пояснив Роман Опімах, не унікальна. Спричинена вона кількома факторами. З-поміж об’єктивних — незначні запаси копалин, незручна логістика, профіцит товару на ринку та розташування родовищ у зонах природно-заповідного фонду.

Проте є й суб’єктивні причини, які стають на заваді ефективному використанню природних ресурсів. Наприклад, складнощі із землевідведенням та землепогодженням. Голови територіальних громад, зі свого боку, нарікали на бюрократичні перепони та дороговизну оформлення дозволів на користування надрами, у тому числі й питною водою.

Дякую учасникам зустрічі за продуктивний діалог. Сподіваюсь, за результатами нашої взаємодії ми матимемо повну достовірну інформацію про надра Чернігівщини та можливості їх ефективного використання, — підсумував розмову В’ячеслав Чаус та наголосив, що громади мають не лише раціонально використовувати наявні в них ресурси, залучати інвестиції для їх освоєння, а й зважати на наслідки таких дій для довкілля, діяти виважено та виключно в правовому полі.

Подальшу координацію співпраці громад з Державною службою геології та надр України голова ОДА доручив Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.