back

Фахівці обласної служби зайнятості обмінювалися досвідом із колегами зі східних областей

09-08-2021 | 12:29

За ініціативи програми розвитку ООН понад 20 осіб з Донеччини та Луганщини минулого тижня відвідали Чернігівську область, щоб ознайомитися з підходами місцевої служби зайнятості в працевлаштуванні безробітних та забезпеченні кадрами роботодавців.

Робочий візит заступників директорів обласних центрів зайнятості та Луганського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, начальників відділів, директорів міських та районних центрів зайнятості, а також представників Департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості розпочався з відвідин Чернігівського міського центру зайнятості.

Потім гості ознайомилися з досвідом співпраці служби зайнятості з роботодавцями регіону на прикладі підприємств галузі легкої промисловості та аграрного сектору. Зокрема, 5 серпня відбулася екскурсія до відокремленого підрозділу «ТК-Стиль» ТОВ «Текстиль-Контакт» — швейної фабрики повного циклу виробництва, що спеціалізується на пошитті чоловічого та жіночого одягу. Підприємство постійно розвивається та розширюється. Укомплектовувати наявні вакансії «ТК-Стилю» допомагає служба зайнятості. Роботодавець активно користується її послугами. Це і підбір кадрів, і компенсація єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованого на нове робоче місце безробітного. Крім того, представники швейної фабрики завжди беруть участь у всіх заходах, які організовує служба зайнятості для роботодавців (ярмарках вакансій, семінарах, «круглих столах»).

Як правильно зорієнтувати безробітного в світі професій, мотивувати до праці, навчити та працевлаштувати, оперативно укомплектовувати вакансії роботодавців, ефективно співпрацювати з соціальними партнерами та органами влади, йшлося на засіданні «круглого столу», що відбулося наступного дня в Чернігівському обласному центрі зайнятості.

Про роль обласної служби зайнятості у забезпеченні економіки регіону робочою силою розповів заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський. За його словами, у І півріччі 2021 року за допомогою обласної служби зайнятості працевлаштовано 7 тисяч осіб на вакансії суб’єктів господарювання, а це 21 вид економічної діяльності. Понад третина працевлаштованих знайшла роботу на сільськогосподарських підприємствах. Вдало укомплектовувались вакансії підприємств торгівлі та переробної промисловості. Станом на 1 липня актуальними в базі даних обласної служби зайнятості були 1015 вакансій, що в 1,4 раза більше, ніж на відповідну дату торік. Найбільше вакансій подали роботодавці переробної промисловості, сільського господарства та торгівлі. Потрібними також є кваліфіковані робітники з інструментом, трактористи, водії, працівники сфери надання послуг.

Того ж дня гості відвідали фермерське господарство «Бутенко», що розташоване в селі Дягова Менської ТГ. Підприємство спеціалізується на вирощуванні кукурудзи, пшениці, ріпаку, соняшника, ячменя, сочевиці, гороху, картоплі та займається тваринництвом. ФГ «Бутенко» славиться саме сучасним тваринницьким комплексом, де використовуються технології, які є новими та унікальними в Україні. Наразі на підприємстві працює понад 60 осіб. Цього року служба зайнятості укомплектувала 16 вакансій з 17 заявлених роботодавцем.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості