back

Питання профілактики і лікування грипу та гострих респіраторних захворювань – на контролі у влади

30-01-2013 | 14:00

Важливим завданням медичної реформи, ініційованої Президентом України Віктором Януковичем, є не лише лікування, а й профілактика та вчасне виявлення захворювань. Глава держави наполягає на необхідності повного фінансування програм лікування хворих з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та гепатитами, а також профілактики інфекційних захворювань.

21 січня на засіданні Уряду розглядалося питання стану готовності системи охорони здоров’я до можливих осінньо-зимових епідемічних спалахів захворюваності на грип та ГРВІ, за результатами якого було доручено територіальним органам виконавчої влади взяти під контроль питання профілактики та лікування грипу, продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, забезпечити проведення щеплень проти грипу особам, що належать до груп ризику.

Саме питанням профілактики інфекційних захворювань в області було присвячено чергове засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії, яке відбулося 30 січня під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики.

Про стан інфекційної захворюваності за 2012 рік та виконання «Комплексного плану протиепідемічних заходів по профілактиці грипу та гострих респіраторних захворювань у Чернігівській області на 2012-2013 роки» комісію поінформував головний державний санітарний лікар області Микола Донець. Він зокрема, зазначив, що всі заходи комплексного плану за 2012 рік виконані. Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і в області характерна середньорічному рівню для відповідної пори року. Рівень захворюваності на грип та ГРВІ на Чернігівщині нижче епідпорогу на 38,5%. Ситуація знаходиться під контролем фахівців санепідслужби. Серед мешканців області проводиться комплекс заходів по профілактиці грипу та ГРВІ. Станом на 28.01.2013 року всього по області проти грипу щеплено 1433 осіб. В області в достатній кількості наявний запас необхідних медикаментів, дезінфекційних, антисептичних та засобів індивідуального захисту.

Також комісія затвердила план своєї роботи на 2013 рік, яким передбачено проведення необхідного комплексу заходів щодо профілактики та лікування інфекційних хвороб.

За результатами засідання готується відповідний протокол.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації