back

Фотодокументальна виставка «Перлини давньоруської архітектури» - на вебсайті Державного архіву області

26-07-2021 | 09:54

Щорічно 28 липня у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира православні віряни відзначають День Хрещення Київської Русі – України. 

До цієї події Державний архів Чернігівської області підготував фотодокументальну виставку «Перлини давньоруської архітектури» (до річниці хрещення Київської Русі), яка об’єднала майже 30 документів, що відтворюють історію чернігівських храмів домонгольської Русі: Спасо-Преображенського собору (XI ст.), Борисоглібського собору (XII ст.), Успенського собору Єлецького монастиря (XII ст.), Іллінської церкви (XII ст.), П’ятницької церкви (XII–XIII ст.) та Антонієвих печер, а також нагадують імена тих, хто закладав храми, відбудовників, реставраторів, дослідників їх історії тощо.  

Храми були свідками багатьох історичних подій, які не могли не накласти відбиток на їх зовнішнє та внутрішнє вбрання. З огляду на це, на виставці презентовано низку друкованих видань, статті яких розповідають про реставрацію храмів та їх іконостасів, їх вивчення сучасними науковцями, архітекторами та археологами.

Ознайомитися з документальним складом виставки можна за посиланням.