back

Верховна рада підтримала Закон № 5557 про основи національного спротиву та Закон № 5558 «Про чисельність Збройних Сил України»

16-07-2021 | 16:01

Прийнято Закон № 5557 про основи національного спротиву та Закон № 5558 «Про чисельність Збройних Сил України».

Прийняття цих законів — знакова подія для України, що дозволить максимально швидко підвищити обороноздатність країни в умовах російсько-української війни та загроз з боку Російської Федерації. Одним з ключових факторів, які визначає закон про національний спротив, є соціальний та правовий захист учасників територіальної оборони і руху спротиву.

Законом про основи національного спротиву  визначено правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Законом також визначено:

склад, мету і завдання національного спротиву;
основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору;
порядок підготовки громадян України до національного спротиву;
організацію системи керівництва національним спротивом;
порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;
повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву;
порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України;
фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву;
соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві;
відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву планується здійснювати за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.
   
Нагадаємо, «національний спротив» – це залучення усього населення до протидії агресору, а також підготовка до такої протидії. Такий підхід передбачає, що захист України є всенародною справою і здійснюється як на підконтрольній, так і на окупованій територіях нашої держави. Територіальна оборона вестиметься по всій території України поза межами бойових дій, а рух опору – на тимчасово окупованій території. Крім того, складова підготовки громадян України є вагомим вкладом у національно-патріотичне виховання українців.

Детальніше про національний спротив:https://sprotyv.in.ua/uk/.