back

На Чернігівщині створений індустріальний кластер

07-07-2021 | 16:02

Установчі збори новоствореної громадської організації «Індустріальний кластер Чернігівської області» відбулися сьогодні на базі Національного університету «Чернігівська політехніка». Завдяки такому об'єднанню промисловці області та освітні заклади прагнуть популяризувати робітничі професії серед молоді, щоб забезпечити відповідними кадрами чернігівську індустрію.

Привітала учасників заходу і побажала конструктивної роботи голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко.

— Індустріальний кластер стане тим майданчиком, що дасть можливість навчати та готувати спеціалістів, створювати робочі місця в області та підвищувати заробітні плати, — зазначила голова ОДА. — В особі облдержадміністрації ви отримали партнера, до якого завжди можна звертатися із проблемами, пропозиціями та проєктами, спрямованими на розвиток економіки Чернігівщини.

За словами Анни Коваленко, такий крок уже довів свою ефективність — за цим принципом на ринку конкурують не окремі підприємства, а цілі комплекси. Економіка Чернігівщини має всі необхідні умови для їх створення та розвитку: багатий виробничий потенціал, висококваліфіковані кадри, розвинуту інфраструктуру. До того ж область уже має певні напрацювання: успішно працює ІТ-кластер, а минулого року створено громадську спілку «Кластер легкої промисловості Чернігівської області».

Одним із основних завдань індустріального кластеру є сприяння розвитку машинобудівних підприємств, що потребують модернізації та впровадження інноваційних технологій. Супутнє питання — кваліфіковані кадри, яких нині вкрай не вистачає на ринку праці області. Тому у співпраці з промисловими підприємствами заклади освіти хочуть покращити якість підготовки відповідних фахівців, які б відповідали сучасним вимогам роботодавців. Для цього планують більш широко впроваджувати дуальну форму освіти, елементи STEM-освіти, проводити культурно-масові заходи.

Учасники зборів обговорили організаційні моменти. Зокрема визначилися щодо очільника громадської організації. Ним став Сергій Цибуля — директор навчально-наукового інституту механічної інженерії, технологій та транспорту НУ «Чернігівська політехніка». На базі цього навчального закладу і функціонуватиме індустріальний кластер.

Нагадаємо, що на виконання заходів комплексної Програми підвищення конкурентоспроможності Чернігівської області на 2021-2027 роки «Чернігівщина конкурентоспроможна», з метою стимулювання інноваційної діяльності, популяризації та просування на ринок інноваційних розробок щорічно проводиться конкурс «Chernihiv Innovation Challenge», а для популяризації робітничих професій — конкурс «Робітнича професія – крок до успіху».

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації