back

Е-гривня та інтеграція українського платіжного ринку з Європейським: Парламент ухвалив відповідний законопроєкт

06-07-2021 | 11:08

Верховна Рада України 30 червня підтримала в цілому законопроєкт «Про платіжні послуги». Документ дозволить адаптувати законодавство України до норм ЄС, а також сформує правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з європейським. 

Прийняття законопроєкту модернізує платіжний ринок України. Відповідно до проєкту закону НБУ отримав право випускати цифрову валюту Національного банку України — е-гривню. Також створюються умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking). 

«Ухвалення цього документа є знаковою подією для всіх учасників платіжного ринку та нашої країни загалом. Фінтех-компанії зможуть налагодити взаємовигідну співпрацю з банками та отримати більше можливостей для розвитку бізнесу. Це сприятиме появі нових платіжних стартапів та забезпечить здорову конкуренцію на платіжному ринку. Тобто законопроєкт сприятиме залученню на український ринок таких компаній, як Stripe та PayPal», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков. 

Зокрема, законопроєкт передбачає можливість під'єднуватися до інтерфейсів банківських сервісів та обмінюватися з ними даними всім учасникам ринку, які надають платіжні послуги і мають на це дозвіл регулятора. 

Реалізація проєкту цифрової гривні відкриє нові можливості для держави, бізнесу та громадян. Е-гривня має потенціал стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури віртуальних активів в Україні.

Документ базується на сучасних потребах та враховує норми європейських регуляторних актів – Другої платіжної директиви (PSD2), Директиви з електронних грошей (EMD). Водночас він також містить застережні засади, спрямовані оминути проблеми, з якими стикнулися в Європейському Союзі.