back

26 червня - День кримськотатарського прапора

28-06-2021 | 10:50

Вперше цей день відзначили у 2010 році за ініціативою Кримського Молодіжного центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на III сесії V Курултаю кримськотатарського народу було прийнято рішення відзначати День національного прапора 26 червня - в день відкриття II Курултаю.

Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу. Вже кілька років поспіль урочисті заходи відбуваються під гаслом: «Два прапори – одна країна».

Офіс президента України у своєму Telegram зазначив, що 26 червня в Україні згадують тих, хто під кримськотатарським прапором боровся за право свого народу на самоідентифікацію.

«Відновлення прав кримськотатарського народу, як корінного народу України, стане справжнім проявом історичної справедливості. Будемо робити все можливе для цього», — йдеться в повідомленні ОПУ.