back

Анна Коваленко: Недостатньо ліквідувати стихійні сміттєзвалища біля узбіч, маємо упередити їх утворення

03-07-2021 | 16:00

На Чернігівщині Служба автомобільних доріг в області визначила 21 найпроблемніше місце поблизу автошляхів, на яких утворені стихійні сміттєзвалища.

Проблема загалом не втрачає своєї актуальності, але влітку — періоду масових відпочинків — це питання постає вкрай гостро. Знайти раціональне рішення у цій ситуації — мета сьогоднішньої зустрічі голови ОДА Анна Коваленко з головами територіальних громад, на території яких виявлені найбільш засмічені узбіччя, та представниками органів влади, установ та служб, дотичних до згаданої сфери.

— Наше завдання номер один — прибрати сміття з кордону Чернігівської області та вздовж автомобільних трас. Друге — очистити край партизанської слави, край з надзвичайним туристичним потенціалом, — наголосила голова ОДА Анна Коваленко. — Причина утворення сміттєзвалищ — це цілий комплекс нерозв’язаних питань: від низької екологічної свідомості до недосконалості чинного законодавства. Але ж якщо нічого не робити та перекладати відповідальність один на одного, ситуація тільки погіршиться.

Як поінформував начальник Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Роман Сміяненко, за весняний період цього року працівники дорожніх організацій прибрали 32 стихійні сміттєзвалища, близько 139 га території вздовж автомобільних доріг державного значення та вивезли більш ніж 16 куб. м побутових відходів. Проте сміттєзвалища продовжують утворюватися. Однією з причин очільник Служби автодоріг назвав недостатню кількість контейнерів у місцях збору побутових відходів. А ще наголосив, що в кожній громаді мають бути правила благоустрою.

Голова ОДА запропонувала учасникам наради згенерувати всі пропозиції, щоб оперативно надати допомогу громадам, приміром, у забезпеченні технічними засобами. Також Анна Коваленко запропонувала спільно з Нацполіцією відпрацювати механізм по встановленню камер спостереження, які фіксуватимуть порушення.

Вважаю, що рейди такими місцями потрібно проводити частіше. А всі небайдужі можуть залишити інформацію про виявлені стихійні сміттєзвалища, в тому числі й на дорогах, на інтерактивній мапі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, — зазначила Анна Коваленко.

Підсумовуючи, голова ОДА підкреслила, що тільки за тісної співпраці й налагодженню комунікації між органами влади та місцевого самоврядування можна зрушити сміттєзвалища "з місця" і вийти з даної ситуації навіть з обмеженими фінансовими ресурсами.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації