back

Анна Коваленко: Програма "Велике будівництво" — це не про один проєкт, це про ініціативи у всіх сферах

01-07-2021 | 17:36

Основне завдання проєкту Президента України “Велике будівництво” — масштабна розбудова якісної інфраструктури України. Це дороги та мости, школи й дитячі садочки, центри екстреної медичної допомоги та амбулаторії, стадіони, пам'ятки культури. Так, на Чернігівщині в рамках Програми “Велике будівництво” реалізується 64 проєкти. З них — 39 доріг державного та місцевого значення, 26 мостів, 21 амбулаторія, 9 приймальних відділень, низка реставрацій та проєктів реконструкції.

Про реалізацію ініціатив, що стосуються розбудови дорожньої інфраструктури та медичної сфери, детально розповіла голова ОДА Анна Коваленко сьогодні, 1 липня, під час тематичного брифінгу.

Дороги

В області триває капітальний ремонт двох доріг національного значення:
– Київ-Чернігів-Нові Яриловичі. Протяжність ділянки, що підлягає ремонту по Чернігівській області, складає 37,64 км;
– Київ-Суми-Юнаківка. На території Чернігівщини протяжність ремонтованої дороги – 143 км.
Обидва проєкти мають бути завершені у 2022 році.

У липні розпочнеться капітальне оновлення ділянки дороги Батурин-Конотоп-Суми — майже 3 км.

Також Управління капітального будівництва ОДА запланувало відремонтувати цьогоріч майже 98 км покриття на 17 дорогах місцевого значення та 6 вулицях і дорогах комунальної власності. З них 16 км вже зроблено, ще 47 км — ремонтуються.

— Першочергово ремонтуються ті дороги, що з’єднують між собою об’єкти соціальної інфраструктури: школи, амбулаторії, лікарні, дитячі садочки, туристичні “магніти”, — зазначила голова ОДА Анна Коваленко.

Яскравим прикладом виконаної цьогоріч роботи є п’ятикілометрова ділянка дороги місцевого значення Бакланова Муравійка–Орлівка. Дорога перебувала у незадовільному стані з аварійними ділянками. Завдяки ремонту відновлено найгіршу ділянку дороги та покращено транспортне сполучення між  Іванівською та Куликівською громадами, в яких проживає близько 22,5 тисячі людей.

Вперше за часи незалежності під селом Тополівка на Семенівщині відремонтовано поточним середнім ремонтом п’ять кілометрів дороги місцевого значення Корюківка – Наумівка – Перелюб – Погорільці – Семенівка з під’їздом до с. Баранівка. Дорога перебувала у жахливому експлуатаційному стані, деякі ділянки були аварійними.

Ще на одній дорозі місцевого значення Довжик – Хмільниця закінчився ремонт трьох ділянок загальною протяжністю близько 6 км. Дорога перебувала у незадовільному стані, що ускладнювало пересування шкільного автобуса та маршрутних перевезень. Завдяки ремонту скорочено шлях від дороги державного  значення Чернігів - Любеч до автодороги Київ – Чернігів - Нові Яриловичі.

В області заплановано ремонт 26 мостів.

Зокрема, в березні розпочався ремонт мосту через річку Снов біля села Гвоздиківка. Це один із великих мостів, які є на території Чернігівської області. Його довжина — 270 метрів. Збудований близько пів століття тому. За висновками експертів, міст аварійний із загрозою руйнування.

У процесі реконструкції ще один міст — через залізницю поблизу Прилук на автомобільній дорозі Київ – Суми- Юнаківка. Збудований у 1981 році, довжина — майже 55 метрів.

Також на цій дорозі біля села Олексинці у червні було розпочато зведення оновленого мосту через річку Лисогір. Старий міст розібрали повністю, поряд збудували тимчасову об’їзну дорогу.

Медицина

На Чернігівщині 7 амбулаторій загальної практики сімейної медицини вже передані у власність громад. На завершальній стадії будівництва — амбулаторії в Халявині та Хоробичах. По іншим — тривають процедурні питання.

Всі амбулаторії оснащуються базовим медичним обладнанням. Для мобільності лікарів та оперативного реагування на виклики, особливо до хворих старшого віку, в амбулаторії закуплені службові автомобілі марки «Renault Duster».

За програмою Президента України EMERGENCY-2020, яка є частиною «Великого  будівництва», завершено реконструкцію шести приймальних відділень опорних лікарень. В інших трьох — у Ніжині, Бахмачі та Бобровиці — роботи на завершальній стадії.

— На сьогодні в приймальні відділення доставлено 7 комп’ютерних томографів та 8 рентгенівських систем. Закуплено та змонтовано 10 апаратів ультразвукової діагностики. Очікуємо на ангіограф та ще один МРТ, — сказала Анна Коваленко.

Загалом, як підкреслила голова ОДА, кожен з напрямів «Великого будівництва» надзвичайно важливий для нормального існування українського суспільства. І для реалізації всіх запланованих проєктів Чернігівська облдержадміністрація докладає максимальних зусиль.