back

Обговорено питання реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в прилуцькому районі

25-06-2021 | 10:56

24 червня, у рамках виїзних заходів до Прилуцького району, на базі Прилуцької райдержадміністрації відбулося засідання обласної міжвідомчої робочої  групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей за участі заступників голів, представників служб у справах дітей, надавачів соціальних послуг територіальних громад Прилуччини.

У режимі відеоконференцзв`язку до засідання долучились також посадовці районних державних адміністрацій, сільських, селищних та міських територіальних громад області.

На порядку денному: стан виконання Регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Чернігівській області на 2019-2026 роки, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 11.01.2019 № 8 територіальними громадами Прилуцького району та соціально-правового  захисту дітей, які були зараховані до закладів інституційного догляду на цілодобове перебування.

Зазначені питання є актуальними до Прилуцького району, адже на його території розташовано 5 обласних закладів інтернатного типу, у яких передбачене цілодобове перебування дітей, а саме: комунальні заклади: «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр», «Прилуцька спеціальна школа», «Удайцівський навчально-реабілітаційний центр», «Яблунівський ліцей» Чернігівської обласної ради та КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» .

В 2020/2021 навчальному році в зазначених закладах системи освіти на цілодобовому утриманні перебувало 212 дітей, з яких 144 – діти мешканців Прилуцького району. В обласному будинку дитини «Надія», за заявами батьків перебуває 37 дітей  з усієї області.

Члени робочої групи та запрошені заслухали інформації Олифіренко Юлії Іванівни, заступника начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації – начальника відділу соціального захисту та профілактичної роботи та Ященко Лариси Миколаївни, начальника Служби у справах дітей Прилуцької райдержадміністрації .

Увага акцентувалась на необхідності вивчення умов проживання вихованців закладів, які повернулись до батьків на період літніх канікул. До слова, таких дітей налічується більше 700.

Окремий наголос – на нагальності з’ясування ситуацій, через які  частина дітей, попри канікулярний час, продовжують перебувати в інтернатах, адже за місцем їх мешкання не створені належні умови для проживання та виховання, а також підстав тривалого перебування дітей в будинку дитини «Надія» через перебування їх батьків у складних життєвих обставинах.

Ситуацію в кожній окремій територіальній громаді з порушених питань,  прокоментували посадові особи виконавчих органів територіальних громад Прилуцького району.

За результатами засідання прийняті рішення спрямовані на  подальший розвиток соціальних та освітніх послуг у територіальних громадах, профілактику соціального неблагополуччя, своєчасне надання допомоги сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.