back

До 25-ї річниці Конституції України. Конституційний процес в архівних документах

25-06-2021 | 13:30

Напередодні 25-ї річниці Конституції України продовжуємо публікувати копії архівних документів, присвячених історії прийняття Основного Закону. 

Усі презентовані документи перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області.

Проєкти рішення сьомої сесії XXІІ скликання Чернігівської обласної ради народних депутатів від 24.04.1996 «Про проект Конституції України» та пропозиції депутата обласної ради  І.Г. Чорного

24 квітня 1996 року; Державний архів Чернігівської області, Ф. 9063. Оп. 1. Спр. 28. Арк. 5–8

Правки на сторінках документів засвідчують непростий процес обговорення проекту Конституції України депутатами обласної ради.

Рішення сьомої сесії XXІІ скликання Чернігівської обласної ради народних депутатів від 24.04.1996 «Про проект Конституції України»

24 квітня 1996 року; Державний архів Чернігівської області, Ф. 9063. Оп. 1. Спр. 27. Арк. 17

Розглянувши та обговоривши проект Конституції, схвалений Конституційною комісією, Чернігівська обласна рада народних депутатів у своєму рішенні зазначила – погодитись з проектом Конституції України, з урахуванням зауважень і поправок. Висловлені депутатами обласної Ради пропозиції надіслати Конституційній комісії.

Стаття з газети «Деснянська правда» «Конституцію України прийнято»

02 липня 1996 року, Чернігівської області, «Деснянська правда». – 1996. – № 80. – С. 1

Нову Конституцію України прийнято! Перед депутатським корпусом виступили Голова Верховної Ради України Олександр Мороз («Настає новий етап у житті нашого народу») та Президент України Леонід Кучма, які зазначили, що в новітній історії України відбулася знакова історична подія.

Стаття з газети «Деснянська правда» «Час осмислення і висновків»

18 липня 1996 року; Державний архів Чернігівської області, «Деснянська правда». – 1996. – № 87 – С. 1

На практичній нараді ставилися невідкладні завдання щодо донесення положень нової Конституції до всіх громадян, оскільки вони вже діють. Так, кожен вільний у діях, судженнях і намірах, але вже в чітких конституційних межах.

Інтерв’ю з народним депутатом України по Деснянському виборчому округу № 439 О.П. Степановим про його участь у прийнятті Конституції України

1 серпня 1996 року; Державний архів Чернігівської області, «Деснянська правда». – 1996. – № 93. – С. 2

Колишній депутат Верховної Ради України Олександр Степанов згадує, що він як співголова Міжрегіональної депутатської групи цілеспрямовано працював над проектом Основного Закону протягом п’яти місяців – на початковому етапі конституційного процесу та зазначає, що депутати змогли піднятися над міжпартійними та особистими пристрастями й прийняти Конституцію – у тому насамперед й полягає велика сила нинішнього Основного Закону.

За матеріалами Державного архіву Чернігівської області