back

В ОДА відбулося перше засідання Консультативної ради у справах ветеранів війни та сімей загиблих захисників України

14-06-2021 | 15:13

Установче засідання Консультативної ради у справах ветеранів війни та сімей загиблих (померлих) захисників України при голові Чернігівської облдержадміністрації провела сьогодні заступниця голови ОДА Олена Дума.

Цей консультативно-дорадчий орган утворений на початку червня цього року (розпорядження від 1 червня № 712). Його мета — забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) захисників України та учасників бойових дій на території інших держав, а також осіб, незаконно утримуваних на тимчасово окупованій території України.

До складу Консультативної ради ввійшли 20 осіб — громадські активісти, представники структурних підрозділів ОДА, територіальних представництв центральних органів влади, чиї функції збігаються з інтересами ветеранів війни та членів їхніх сімей. Очолив раду учасник бойових дій Олександр Ткачук.

— Сподіваюся на результативний діалог, що охопить весь спектр поставлених завдань, і ми зможемо знайти шляхи їх розв’язання та спланувати спільну подальшу роботу. При цьому рада стане ефективним консультативно-дорадчим інструментом, — підкреслила Олена Дума.

Заступниця голови ОДА поінформувала присутніх що, в області під дію Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» підпадає 36,4 тисячі осіб, із них 16,5 тисячі – учасники бойових дій, 5,5 тисячі – особи з інвалідністю внаслідок війни, 8,3 тисячі – учасники війни, 6,1 тисячі – члени сімей загиблих, ветеранів війни. Крім того, 14,8 тисячі учасників бойових дій є учасниками АТО/ООС. Тому Координаційна рада і створена для того, щоб усі ці категорії не залишилися без належної уваги та допомоги. 

Участь в установчому засіданні взяв голова Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України при Президентові України Сергій Куніцин (також є головою Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану та антитерористичної операції, учасник бойових дій). Він наголосив, що подібний орган — платформа для спілкування ветеранів не тільки з органами влади центрального рівня, а й з ветеранами інших областей. Адже кожен регіон має унікальний досвід, яким треба ділитися. Особливу увагу Сергій Куніцин звернув на національно-патріотичне виховання молоді як один з пріоритетів діяльності.

За словами Олени Думи, голова Чернігівської ОДА ініціювала розгляд низки важливих програм, в тому числі і з національно-патріотичного виховання. Так, на рік у цій програмі заплановано більше пів тисячі заходів.

Учасники засідання обговорили також питання, які, на думку присутніх, потребують першочергового розв’язання. Йшлося про пільговий проїзд у транспорті, одноразові виплати, забезпечення житлом тощо.

Зі свого боку, Олена Дума запевнила, що готова до конструктивної співпраці та особистого обговорення питань з кожною громадською організацією.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації