back

Чернігівська ОДА має стати ефективною платформою для спільного розв’язання проблем у громадах області, — Анна Коваленко

10-06-2021 | 09:46

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко вчора, 9 червня, провела онлайн-зустріч з головами об’єднаних територіальних громад області.

Теми обговорення стосувалися практично кожної сфери життєдіяльності громад. Так, йшлося про зайнятість населення, основні заходи з подолання безробіття та інструменти підтримки бізнесу на регіональному рівні, дотримання вимог природоохоронного законодавства, результати моніторингу спроможності, регуляторну політику, а також — проєкт «Активні парки».

Запросили на захід і представників деяких промислових підприємств області, щоб вони озвучили свою потребу у фахівцях та поділилися власним досвідом навчання/перекваліфікації кадрів.

— Таку комунікативну платформу ми спрямували на те, щоб почути проблеми один одного та спільно працювати над їх розв’язанням. Адже і в  бізнесу, і у влади на місцях спільна мета — добробут жителів Чернігівщини. Тож подібні заходи плануємо провести з представниками всіх громад області, — зазначила Анна Коваленко.

Під час заходу перший заступник голови ОДА Олена Бойко презентувала систему моніторингу соціально-економічного розвитку громад, їх фінансового, інфраструктурного та соціального потенціалу. Вона ж і презентувала проєкт результатів обласного моніторингу, наголосивши, що ОТГ можуть зробити певні висновки з цих попередніх даних і враховувати інформацію при прийнятті рішень щодо розвитку громади. 

Досить жваво обговорили екологічні питання. Зокрема, введення в штат кожної ОТГ фахівця у цій сфері. Оскільки це може виявитися досить затратно для бюджету невеликої громади, прозвучала пропозиція залучити до співпраці «екологічних шерифів» — місцевих активістів, які будуть допомагати екоінспекції. Адже інспекторів вкрай не вистачає, а проблеми нікуди не зникають. До прикладу, використання земельних ділянок під сільськими сміттєзвалищами без правовстановлюючих документів з порушенням їх цільового призначення, виникнення стихійних звалищ відходів, безхазяйні водозабірні свердловини, контроль за станом та обігом яких практично втрачено, тощо.

Серед іншого, нині у громадах працюють над втіленням у життя соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Мета цієї ініціативи — організація оздоровчої рухової активності для всіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їх наслідків.

Насамкінець учасники зустрічі домовилися обговорити проблеми, які заважають економічному та соціальному розвитку, та шляхи їх розв’язання окремо з кожною конкретною громадою. До таких заходів залучатимуться фахівці відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації. Адже, як наголосила голова ОДА, прийняття вчасних правильних управлінських рішень є основою для досягнення позитивних результатів.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації