back

Олена Бойко: Держава зацікавлена в збереженні та ефективному використанні майна

08-06-2021 | 17:02

Чергове засідання робочої групи з питань управління та розпорядження об’єктами державної власності провела 8 червня перший заступник голови Чернігівської ОДА Олена Бойко, яка і очолює цю робочу групу.

Першочергово розглянули питання щодо управлінських рішень відносно державного майна, що не використовується за призначенням. За інформацією Регіонального відділення Фонду державного майна України, такі об’єкти на своєму балансі мають Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівський області та органи Нацполіції (відповідно 48 і 12 одиниць).

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівський області Юрій Павлішен зазначив, що внаслідок оптимізації структури ветеринарної медицини у населених пунктах області дійсно зникла потреба у використанні багатьох об’єктів. Йдеться про дільничні лікарні ветмедицини, пункти та дільниці, які справді можуть бути приватизовані, але за умови погодження з центральним органом — Держпродспоживслужбою.

У Головному управлінні Національної поліції в області триває інвентаризація майна, після закінчення якої можна буде говорити конкретно про кожний об’єкт.

— Розумію, що наш пріоритет — приватизація. Але перед тим, як виставляти на аукціон, давайте скомунікуємо з громадами, щоб дізнатися, чи готові вони взяти на баланс кожен конкретний об’єкт,  — наголосила Олена Бойко. — Звичайно, рішення про подальше використання майна приймається органом його управління, і обласна державна адміністрація не може вирішувати такі питання на свій розсуд. Але, переконана, кожна із сторін зацікавлена в збереженні та ефективному використанні майна.

Керівник Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київський, Черкаській та Чернігівській областях Валерій Йовенко нагадав, що передати у комунальну власність громаді можна об’єкти під соціальне призначення, або під розміщення структурних підрозділів громади. Без додаткових умов можуть передаватися об’єкти, що не були продані після двох аукціонів.

Ще одне питання порядку денного — передача об’єктів державного житлового фонду в комунальну власність.

Власним досвідом поділився голова Носівської громади Володимир Ігнатченко. На баланс громади Фонд держмайна пропонує передати будівлі, які за результатами проведених перевірок перебувають у нежитловому стані. До того ж у балансоутримувача відсутня технічна документація на ці об’єкти. Голова громади каже, що громада не має коштів на стовідсоткове відновлення занедбаних квартир. Подібна ситуація склалася і в Бахмацькій ОТГ.

Перший заступник голови ОДА Олена Бойко рекомендувала присутнім представникам громад дізнатися думку людей, які проживають у таких будинках. Можливо, вони давно хочуть розширити житлову площу і готові на самостійне відновлення площ. Також Олена Бойко зазначила, що на Чернігівщині все ж таки є позитивні приклади, коли громади надали згоду на прийняття об’єктів житлового фонду в комунальну власність. Оскільки ці об’єкти на сьогодні перебувають у сфері управління Фонду держмайна України, то було б доцільно ФДМУ процес передачі здійснити напряму, не роблячи з облдержадміністрації посередника.

Учасники засідання також обговорили алгоритм зняття з обліку захисних споруд цивільного захисту. Без нюансів також не обійтися. Приміром, є випадки, коли захисні споруди знаходяться на території приватних підприємств. Постає і питання доцільності використання таких споруд.

Так, в області одна із селищних рад відмовилася від прийняття в комунальну власність захисної споруди цивільного захисту через її непридатний стан.

За таких обставин Олена Бойко запропонувала Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи спільно з Департаментом розвитку економіки та сільського господарства звернутися до Фонду держмайна України з пропозицією передачі захисних споруд цивільного захисту до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації