back

Анна Коваленко на засіданні комітету ВРУ озвучила ініціативи щодо змін у законодавстві про освіту

08-06-2021 | 10:32

У понеділок, 7 червня, під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій голова Чернігівської обласної адміністрації Анна Коваленко звернулась до народних депутатів із рядом ініціатив щодо внесення змін до чинного законодавства.

– Чернігівська область має найменшу щільність населення в Україні, що створює ряд проблем під час розподілу бюджетних коштів та призводить до неефективного їх використання, – зазначила Анна Коваленко. – Тому Чернігівська ОДА розробила та ініціює імплементацію змін, які враховують територіальні особливості регіону.

Головне озвучене Анною Коваленко питання, яке вимагає участі народних обранців – внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції. Діюча сьогодні формула обчислює суму субвенції виходячи із кількості учнів на одного вчителя. Через негативну демографічну ситуацію в регіоні такий механізм залишає Чернігівщину де-факто без бюджетної підтримки.
 
- Вирішення цієї проблеми бачу в доповненні формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами коефіцієнтом приведення кількості учнів у закладах освіти, які розташовані у населених пунктах, що віднесені до поліських територій (за постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року №2068 «Про визначення поліських територій України»), в розмірі 1.3, - підкреслила голова Чернігівської ОДА.

Також на думку Анни Коваленко, вимагає внесення змін Положення про опорний заклад, який визначає порядок надання державної фінансової підтримки. На сьогодні із 45 опорних шкіл області лише 14 (третина) відповідають діючому Положенню.  Згідно якого в закладі (без врахування філій) повинно навчатися не менше 200 учнів. Очільниця облдержадміністрації запропонувала внести зміни, щоб до цієї цифри враховувалися і учні філій опорного закладу.

Під час розподілу субвенції на придбання шкільних автобусів необхідно також врахувати територіальні особливості Чернігівщини.

- Як правило, розподіл коштів держбюджету між регіонами здійснюється відповідно до кількості учнів. Але ж при цьому не враховуються територіальні особливості областей - щільність населення, демографічна ситуація, протяжність цих маршрутів, - зазначила Анна Коваленко.

Також серед ініціатив, які озвучила голова ОДА, йшлося про можливість внесення змін до законодавства щодо функціонування у складі ліцеїв старшої профільної школи структурних підрозділів дошкільної, початкової та базової освіти. Таким чином суб’єктом гарантій конституційного права громадян на отримання загальної середньої освіти в сільській місцевості буде не окрема сільська школа, а система освіти територіальної громади, в якій дитина буде мати можливість розвиватися від дошкілля до профільної підготовки та позашкільної освіти згідно зі своїми природними нахилами та задатками.

– Кожен регіон країни має свої особливості та нюанси. Освіта ж – це фундаментальний для суспільства процес, який має їх враховувати. Сподіваюсь наші ініціативи будуть розглянуті та підтримані законотворцями, і допоможуть вирішити проблеми багатьох регіонів держави, – сказала Анна Коваленко.