back

Анна Коваленко взяла участь у створенні 200-метрового Рушника Єдності

04-06-2021 | 16:54

Сьогодні голова Чернігівської обласної державної адміністрації відвідала «Обласний центр народної творчості», де долучилася до виготовлення 200-метрового Рушника Єдності. Цей витвір народного мистецтва створюється за ініціативи Анни Коваленко в рамках відзначення 30-річчя Незалежності України. Над створенням рушника працюють представники всіх 57 територіальних громад Чернігівщини, члени національно-культурних товариств, громадських організацій, творчих колективів, різновікових та соціальних груп, загалом більше 200 чоловік. 

—   Створення цього рушника — символічне дійство: воно демонструє, що спільною працею ми можемо творити унікальні речі. Кожна громада області залишить свій неповторний орнамент на полотні з Чернігівського льону, який і створить неповторний вишитий світ нашого Придесення. Саме для цього ми започаткували та реалізуємо цей проєкт, – прокоментувала подію голова ОДА. 

Полотно шириною 220 см за допомогою вибійки прикрашається традиційним для Чернігівщини народним орнаментом. Майстри використовують старовинну техніку виготовлення вибійки (тканини з нанесеним візерунком), яка була винайдена у перших століттях нашої ери. Для нанесення фарби використовували дерев’яну дошку, на гладкій поверхні якої й вирізьблювали декор. 

—   Техніка виготовлення рушника підібрана не випадково. Ми маємо археологічні докази, що вона була дуже популярною на Чернігівщині за часів Русі, – зазначила Анна Коваленко. 

Підготовка до реалізації проєкту розпочалася в квітні: був створений ескіз, зшита основа та вирізблювалися «штампи». Робота триватиме ще близько місяця: щодня наноситься 10 метрів візерунка, на сьогодні вже готова чверть. Урочиста церемонія розгортання Рушника Єдності запланована на 28 червня у рамках заходів до Дня Конституції. Рушник претендуватиме на включення до Книги Рекордів України.