back

В ОДА обговорили зміни у законодавстві щодо роботи малого та середнього бізнесу

04-06-2021 | 10:37

Учора, 3 червня, під головуванням першої заступниці голови Чернігівської ОДА Олени Бойко в облдержадміністрації відбулося чергове засідання робочої групи для напрацювання пропозицій щодо розв’язання проблемних питань малого та середнього бізнесу. До обговорення змін до законодавства про ринковий нагляд долучилися підприємці та представники профільних департаментів облдержадміністрації.

Ми продовжуємо роботу з розв’язання проблемних питань, що виникають при роботі підприємців нашої області. Вже було декілька зустрічей за результатами яких, облдержадміністрація в межах своєї компетенції спільно з представниками бізнес-кола Чернігівщини ініціювали певні пропозиції перед КМУ та Президентом України. Сподіваємося, що наш спільний голос буде почутим і ми зможемо створити сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу, — наголосила Олена Бойко.

Учасники зустрічі ознайомилися та обговорили основні положення законопроєкту №5473 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції». Так, на думку підприємців, він зменшує корупційну складову, покращує умови ведення бізнесу та робить ціни на товари доступнішими для споживачів. Нагадаємо, що зазначений проєкт, розроблений групою з питань регулювання нагляду за якістю непродовольчих товарів та ініційований Радою з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України. Ірина Березинець, член Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України, голова ГО «Сяйво Сіверщини» від імені підприємців Чернігівщини звернулась до першої заступниці голови ОДА з проханням надіслати офіційні листи на підтримку законопроєкту №5473 до центральних органів виконавчої влади.

Також під час засідання обговорили проєкт Наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку», який розроблено відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Вкотре підприємці наголосили на необхідності не застосовувати РРО в магазинах з продажу товарів змішаної групи в межах маленьких містечок Чернігівщини. Це пов’язано з великою територією області поряд з невисокою щільністю населення, а також з недостатньо якісним інтернетом в багатьох невеликих населених пунктах. Йшлося і про необхідність мінімізувати кількість документів при оформленні працівників, а також про доопрацювання порядку реєстрації первинної документації. Окрім того, учасники зустрічі обговорили розширення інструментів спрощення адміністрування та застосування ІТ – технологій і лібералізації у сфері трудових відносин.