back

Анна Коваленко: У 57 ОТГ області створені служби у справах дітей — кращий результат по Україні

01-06-2021 | 16:54

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко сьогодні під час брифінгу в обласному Палаці дітей та юнацтва розповіла про завдання, що вирішуються облдержадміністрацією для забезпечення права на дитинство маленьких українців. Символічно, що захід відбувся в День захисту дітей.

Так, процес децентралізації та реорганізації районних державних адміністрацій поставив перед ОДА низку важливих та непростих задач. Мова не лише про формування на місцях окремих підрозділів з питань захисту прав дитини, а й у цілому про запобігання соціальному сирітству та потраплянню дітей до інтернатів, забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї. Не менш важливе завдання — зробити у громадах максимально доступними необхідні соціальні та освітні послуги.

За всіма цими напрямами, як зазначила Анна Коваленко, проводиться посилена робота. І не безрезультатно.

— Завдяки наполегливій праці на всіх рівнях та конструктивному діалогу з органами місцевого самоврядування у всіх 57 територіальних громадах області вдалося створити служби у справах дітей. На сьогодні це кращий результат по Україні. Ці служби опікуються 1382 дітьми, – наголосила очільниця області. – У процесі децентралізації та ліквідації районів нам вдалося не тільки зберегти кадровий потенціал надавачів соціальних послуг, а й стимулювати громади збільшити їх загальну кількість. 

Є позитивна динаміка влаштування сиріт у сім’ї. В області нараховується 170 прийомних сімей та 34 дитячі будинки сімейного типу, де виховується більше пів тисячі дітей (234 – у будинках сімейного типу та 288 – в прийомних сім’ях). За цим показником наша область посідає п’яте місце. Крім того, 1349 дітей виховуються у сім’ях опікунів та піклувальників. Усього з двох тисяч дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї) на Чернігівщині охоплено 1871 дитину. Тільки з початку цього року 111 таких дітей знайшли прихисток у нових родинах. Ведеться робота й щодо усиновлення: з початку 2021 року усиновлені 17 дітей.

— Ще одна сфера, якій ми надаємо значну увагу, – розвиток інклюзивного навчання, динаміка якого є доволі активною, — підкреслила Анна Коваленко. — Розвивається мережа інклюзивно-ресурсних центрів. Їх на сьогодні 16. Лише упродовж останніх трьох навчальних років майже вдвічі збільшилась кількість учнів шкіл в інклюзивних класах (з 275 до 535) та майже вп’ятеро — вихованців інклюзивних груп у дошкільних закладах (з 30 до 149).

Проводиться в області і робота з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Як зауважила голова ОДА, цей складний процес можливий лише за умов, коли дитина є соціально захищеною у середовищі сім’ї та громади. Нині діють 17 закладів інституційного догляду та виховання дітей (15 закладів освіти, 1 – соціального захисту населення та 1 – будинок дитини «Надія» Управління охорони здоров’я ОДА), у яких цілодобово перебуває більше тисячі дітей. Поступово ця мережа оптимізується.

Окремо Анна Коваленко зупинилася на наставництві:

— У розвитку цього інструменту соціальної адаптації дітей відбулися позитивні зрушення і мені хотілося б, щоб така тенденція збереглася й надалі. Адже це реальна і ефективна допомога дітям, які виховуються в інтернатних закладах. Чернігівщина – чи не єдиний регіон, де реалізація програми наставництва перебуває на постійному контролі ОДА та стрімко набирає обертів. Так, з моменту мого призначення на посаду голови облдержадміністрації кількість наставників в області збільшилася втричі. Навчання вже пройшли 20 наставників.

Суть програми полягає в добровільній безоплатній діяльності наставника – в індивідуальній підтримці та допомозі дитині, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Маємо гарні напрацювання і з розвитку послуги сімей патронатних вихователів. Це тимчасова родина для дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. На сьогодні така послуга надається 12 родинами. З часу запровадження патронату ця послуга стала в пригоді для 86 дітей, в тому числі 14 — цього року. Жодна дитина після перебування в патронатних родинах не потрапила до інтернату, а кожна п'ята – повернулася в біологічні сім’ї. Батьки цих дітей змогли подолати кризу та відновити свій батьківський потенціал.

До речі, сьогодні в обласному Палаці дітей та юнацтва Анна Коваленко взяла участь у відкритті фотовиставки «Патронат – теж робота!». Експонати — фото сімей з усієї області та їхні унікальні історії допомоги дітям, які опинилися у скруті. Були присутні на виставці і її герої — патронатні вихователі. Вони поділилися із присутніми власним досвідом такої відповідальної роботи, як самі вони кажуть, любити дітей.

Принагідно Анна Коваленко закликала всіх небайдужих долучатися до розвитку згаданих ініціатив. Приміром, на Чернігівщині є випадок, коли дитина, у якої протягом певного періоду життя був наставник, сама стала наставником.
Якщо наставництво безоплатне, то патронатним батькам виплачується заробітна плата в розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також соціальна допомога для кожної дитини відповідного віку в розмірі двох прожиткових мінімумів.

За детальною інформацією можна звернутися до Чернігівського обласного центру соціальних служб за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 21, або ж зателефонувати за номерами: (0462) 77-89-84, (0462) 67-83-46.