back

Підписано Меморандум між Чернігівською ОДА та Державним космічним агентством України про співробітництво у сфері космічної та науково-технічної діяльності

28-05-2021 | 08:39

27 травня 2021 року відбулося підписання Меморандуму між Державним космічним агентством України та Чернігівською обласною державною адміністрацією про співробітництво у сфері космічної та науково-технічної діяльності.

Підписання Меморандуму створює правову основу для укладання двосторонніх угод і досягнення додаткових домовленостей із співробітництва та проведення спільних заходів в галузі дистанційного зондування землі на предмет виявлення незаконних видів діяльності.

- Для Чернігівщини проблеми розорювання земель природоохоронного фонду, незаконних використань землі, вирубок лісу та стихійних сміттєзвалищ наскільки актуальна і важлива, що їх вирішення я визначила одним з найважливіших напрямків своєї роботи. Однією зі складових впливу на ситуацію я вважаю реалізацію проєкту зі створення системи моніторингу сміттєзвалищ, сільськогосподарських угідь, моніторингу лісовищ з використанням космічних даних та технологій, - зазначила Анна Коваленко.

За її словами, в результаті факти порушень природоохоронного законодавства матимуть документальне підтвердження. Можна буде побачити, де і як незаконно використовується земля, вирубається ліс і зносять сміття.

- Разом з ініційованим мною суттєвим підвищенням штрафів за розорення берегів річок та озер моніторинг стане дієвою протидією порушникам і нарешті припинить свавілля і безкарність, - сказала голова Чернігівської ОДА.

Цей Меморандум набирає чинності з моменту його підписання і діє протягом п’яти років. Чернігівська область стане пілотним регіоном, на території якого будуть запроваджені інноваційні інструменти супутникового моніторингу використання земель та інших природних ресурсів.