back

Агровиробники Чернігівщини обмінялися досвідом використання нових технологій щодо заготівлі кормів та сучасної техніки у молочному скотарстві

27-05-2021 | 16:29

У вівторок, 25 травня, заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко під час робочого візиту на Прилуччину взяв участь в обласній нараді з кормозаготівлі та розвитку молочного скотарства. Традиційно засідання відбулося на базі ПрАТ «Кремінь» у селищі Парафіївка Прилуцького району. У заході взяли участь фахівці Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА, представники Прилуцької, Ніжинської, Корюківської, Новгород-Сіверської та Чернігівської РДА, підприємці, що розвивають молочне скотарство в області, а також представники Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, компаній: «Пьотінгер-Україна», «Афімілк», «Бізарт», «Йозера», «CML/Констракшн машинері».

Тваринництво є символічною галуззю для агропромислового комплексу області, адже її розвиток тут здавна обумовлений  природно-кліматичними умовами.

Чернігівська область серед інших регіонів займає третє місце за кількістю поголів'я великої рогатої худоби, зокрема корів. За підсумками 2020 року в області встановлений рекорд з надою молока, який склав 6235 кг від однієї корови. Для утримання лідерських позицій у цій сфері, сільськогосподарські виробники мають продовжувати вдосконалювати свої технології, вивчати інноваційні підходи, знижувати собівартість продукції та обмінюватися досвідом. Саме тому наш семінар-нарада пройшов на території ПрАТ «Кремінь». Це одне з провідних господарств області, яке може поділитися успішним досвідом реалізації інноваційних проєктів в своїй діяльності. Учасники наради ознайомилися з правильною технологією повного циклу заготівлі зелених кормів та умовами утримання молочного поголів’я, що забезпечують отримання високих надоїв. Наприклад, торік у ПрАТ «Кремінь» надій на одну корову по господарству склав — 9049 літрів молока, - розповів Олександр Савченко.

Розуміючи важливість розвитку в регіоні сільського господарства і молочного скотарства, Чернігівська ОДА продовжує підтримувати фермерів та сільгоспвиробників. Зокрема організовує наради-зустрічі для обміну досвідом та кращими практиками, інформує про державні та області програми підтримки даного напрямку.

Заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олег Крапивний розповів про напрямки державної підтримки галузі тваринництва у 2021 році.

Зокрема, він зазначив, що агровиробники, які купують племінне поголів’я, можуть розраховувати на 80% відшкодування вартості закуплених тварин. Також програмою передбачена дотація за приріст поголів'я корів - до 30 000 грн за одну голову. Фермери, які будують або реконструюють тваринницькі комплекси, можуть претендувати на відшкодування 50% вартості введених в експлуатацію об’єктів, побудованих без залучення кредитних коштів або на 50% тіла кредиту, залученого на будівництво або реконструкцію.

Детальна інформація про державну підтримку для агровиробників — у презентації Олега Крапивного.

Учасники наради на практиці ознайомилися з діяльністю підприємства ПрАТ «Кремінь», а саме — повним циклом технології заготівлі сінажу з люцерни та роботою молочного комплексу.

Під час спілкування керівник ПрАТ «Кремінь» Олександр Сенчик розповів про здобутки в молочному скотарстві за минулий рік та запросив присутніх до плідного діалогу для обміну позитивними практиками з отримання гарних результатів у сфері кормозаготівлі та загалом розвитку молочної галузі в регіоні.