back

На Чернігівщині ремонтують дорогу до Ічнянського національного парку

17-05-2021 | 17:32

На ділянці ремонту дороги Т-25-27 Бобровиця - Свидовець - Новий Биків - Ічня вже влаштовано 30 км вирівнюючого шару асфальтобетонного покриття. Про це повідомляє Служба автомобільних доріг у Чернігівській області.

У квітні 2021 року було відновлено роботи з ремонту дороги Т-25-27. В процесі оновлення 45 кілометрів від Нового Бикова до Монастирища. Дорога ремонтується уперше за 50 років з часу її побудови. Прогресуюча ямковість, сітка тріщин, викривлення покриття та суцільні руйнування тривалий час створювали суттєвий дискомфорт для водіїв. Аби проїхати ці 45 кілометрів треба було витратити більше менше години.

Дорога сполучає дві регіональні траси Р-67 Чернігів - Ніжин - Прилуки - Пирятин і Р-68 Талалаївка - Ічня - Тростянець - Сокиринці з національною Н-07 Київ - Суми - Юнаківка. Забезпечує рух транзитного транспорту, в тому числі великовагового вантажного. Дорога веде до об'єктів культурного надбання та природно-заповідного фонду, серед них - Ічнянський Національний парк.

До ремонту залучено дві підрядні організації: ТОВ «ДС ПРОМ ГРУП» (км 48 + 697 - км 73+380) та «AzVirt» LLC (км 28 + 253 - км 48 + 697). Працює також незалежний технічний нагляд.

В процесі ремонту дорога посилюється та робиться більш витривалішою до сучасних транспортних навантажень. Старий зношений шар дорожнього покриття знімається на 10 см, влаштовується нова більш жорстка основа зі щебеневої суміші укріпленої цементом, товщина шару - 22 см. Зверху укладається два шари асфальтобетону: вирівнюючий – 12 см, верхній – 5 см. Узбіччя будуть укріплені на ширину 1 м.

Також проводитиметься розчистка та ремонт водопропускних труб, у селі Галиця буде відремонтовано два мости, у селі Макіївка розібрано міст над суходолом та зроблений насип. Для комфорту водіїв та пасажирів буде зроблено заїзні кишені та зупинки для транспорту, встановлено нові автопавільйони. Для безпеки дорожнього руху встановлено дорожні знаки, бар'єрне огородження, напрямні пристрої, нанесено розмітку, влаштовано штучне освітлення в населених пунктах.

В рамках Програми президента України "Велике будівництво" у 2021 році у Чернігівській області планується відремонтувати 182 кілометри доріг державного значення, 9 мостів оновити капітально і 5 мостів реконструювати.